Ce înseamnă Starlink în războiul cu Rusia: Vicepremierul Ucrainei: „A fost un moment decisiv în supraviețuirea noastră”

Ce a însemnat Starlink în războiul din Ucraina: Vicepremierul Ucrainei: „a fost un moment decisiv în supraviețuirea noastră”
Shutterstock

Sateliții Starlink au ținut Ucraina online încă de la începutul invaziei ruse, pentru că, imediat, atacatorii au urmărit distrugerea rețelei de comunicații celulare și fixe de internet.

Scopul evident era blocarea accesului la informație și a comunicațiilor militare.

Operațiunea Starlink” a început cu un tweet, pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Viceprimiministrul ucrainean Mihailo Feodorov i s-a adresat lui Elon Musk, părintele programului Starlink. „În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu, rachetele rusești atacă civilii ucraineni. Vă rugăm să asigurați Ucrainei sateliții Starlink” i-a scris oficialul ucrainean lui Musk, care ulterior a devenit și patronul Twitter.

Starlink este o constelație de mii de sateliți desfășurați relativ aproape de suprafața Pământului printr-o serie de lansări de rachete de la jumătatea anului 2019 de către compania-mamă SpaceX. Serviciile de internet ale companiei sunt disponibile persoanelor fizice, companiilor și chiar companiilor aeriene, cu costuri începând de la 110 USD pe lună. Hardware-ul folosit pentru a se conecta la ele, reprezintă antenele satelit de mică dimensiune, pe care compania le numește terminale, vândute începând cu 599 USD. Sateliții Starlink operează pe orbita inferioară a Pământului (LEO) – pe o rază de 1.200 de mile de suprafața Pământului – mult mai aproape decât sateliții geosincroni desfășurați de companiile rivale care oferă conectivitate la internet. Aceasta înseamnă că transferul datelor este mai rapid, pentru că este nevoie de mai puțin timp pentru ca datele să circule de la terminalele de la sol la sateliții de pe orbită și înapoi, arată publicația Foreign Policy.

A început de la un tweet, înainte ca Musk să preia Twitter

Citește și
Dmitri Medvedev amenință Moldova: ”Pot fi 100% siguri că nu vor mai primi de la noi energie”
Dmitri Medvedev, avertisment pentru Musk după ce a cumpărat Twitter. La ce îi cere să renunțe
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Întorcându-ne la tweetul lui Fedorov, Elon Musk i-a răspuns imediat, spunându-i că serviciul Starlink a fost activat pe teritoriul Ucrainei și că va începe să trimită terminale. De mai bine de opt luni, serviciul Starlink a jucat un rol vital pentru ca militarii și civilii să fie conectați la internet, timp în care Rusia a atacat constant infrastructura de telecomunicații și rețeaua electrică

A fost începutul unei povești extraordinare, pentru că tehnologiile Starlink au schimbat acest război”, a spus Fedorov la Web Summit-ul de la Lisabona, la începutul lunii noiembrie. Serviciul de internet prin satelit nu numai că a menținut online cetățenii și companiile ucrainene, dar a fost și esențial pentru operațiunile militare, ajutând trupele să comunice între ele pe câmpul de luptă și permițând dronelor și sistemelor de ghidaj ale armelor să rămână operaționale, arată sursa citată.

Dar implementarea serviciului Starlink, privat, în războiul din Ucraina, duce la întrebarea de ce guvernul SUA nu a oferit acest serviciu, având în vedere că a dat Ucrainei mai mult de 20 de miliarde de dolari până acum, ajutoare militare și umanitare. Dependența Ucrainei de o singură companie – de fapt de un un singur om, Elon Musk, – pentru a rămâne online în mijlocul unui război, este greu să fie considerată bun sau rău, spun jurnaliștii de la Foreign Policy.

Avantajele Starlink în raport cu concurența

Starlink are o mulțime de avantaje față de alte sisteme de comunicații, dincolo de sateliții obișnuiți. Terminalele de acces (și care transmit apoi datele prin rețele de tip WiFi) sunt, de asemenea, mai mici și mai ușor de configurat decât o antenă de satelit clasică, folosită pentru acces la internet.

Au dimensiunea unei cutii medii de pizza”, a spus Andrew Cavalier, analist la firma IT ABI Research, care se concentrează pe comunicațiile prin satelit și rețelele wireless. Acest lucru le face mai ușor de dislocat într-un cadru de război, spune el, și, în plus, „a avea terminale mai mici înseamnă, din punct de vedere logistic, mai multe terminale, cu o acoperire mai bună între sol și aer” arată sursa citată.

Starlink

Este de menționat că există companii care lucrează la comunicații prin satelit similare, precum OneWeb din Marea Britanie și Project Kuiper de la Amazon (finanțat de rivalul miliardar al lui Musk, Jeff Bezos), precum și firmele chineze GalaxySpace și China SatNet. Dar aceste companii se află încă în diferite stadii privind operațiunile comerciale, a spus Cavalier, astfel că Starlink are un avans important, iar folosirea serviciului în războiul Rusia-Ucraina nu va duce decât la consolidarea acestuia.

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina a declarat că Starlink a jucat un rol crucial în apărarea Ucrainei, în special în primele zile ale războiului. „Guvernul nostru a reușit să fie operațional pentru că aveam Starlink, sus”, a spus ea. „Acesta a fost un moment decisiv în supraviețuirea noastră.”

Dar internetul ucrainean al lui Musk nu este gratis. Potrivit unor mărturii, operațiunile Starlink în Ucraina au fost, cel puțin parțial, plătite de Statele Unite, Regatul Unit și Polonia. Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a confirmat că Polonia a plătit aproximativ 5,9 milioane de dolari pentru serviciile Starlink, cu sprijinul societăților de stat poloneze.

Cine a plătit facturile și ce înseamnă să depinzi de un singur furnizor

SUA a achitat o parte din terminalele Starlink din Ucraina. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a achiziționat 1.508 de antene, în martie pentru suma de 3 milioane de dolari, potrivit unui purtător de cuvânt al USAID. Agenția a livrat și alte 3.667 de terminale pe care SpaceX le-a donat, compania suportând și cheltuielile serviciului de internet pentru toate terminalele.

USAID a achiziționat terminalele Starlink, dar nu a plătit pentru serviciul Starlink. La fel ca pe multe piețe de rețele mobile, cel mai important factor de cost nu este dispozitivul în sine, ci serviciul, pe care SpaceX îl oferă gratuit pentru toate dispozitivele”, a precizat purtătorul de cuvânt.

SpaceX, Departamentul de Apărare al SUA și Ministerul Apărării din Regatul Unit nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor de a lămuri chestiunea finanțării Starlink. Elon Musk a scris pe Twitter, la mijlocul lunii octombrie, că mai puțin de jumătate din cele 25.300 de terminale Starlink din Ucraina avea serviciul de internet achitat, fără să spună și cine plătește.

Oficialii ucraineni dar și oamenii simpli sunt însă îngrijorați, pentru că depind exclusiv de un serviciu care la un moment dat, ar putea să nu mai funcționeze

Acest lucru s-a și s-a întâmplat la sfârșitul lunii octombrie, când 1.300 de terminale Starlink au fost offline, după unele informații, pentru că nu se plătise abonamentul pentru ele.

Ca urmare, armata ucraineană a avut comunicațiile întrerupte, la doar câteva săptămâni după ce SpaceX trimisese o scrisoare Pentagonului. Compania lui Musk afirma că nu mai poate continua să finanțeze serviciile prin satelit ale Ucrainei, cerând Pentagonului să plătească factura.

Ulterior, Musk a renunțat la aceste cereri, scriind pe Twitter că Starlink va „continua să finanțeze Ucraina, gratuit” și, ulterior, SpaceX și-a „retras cererea de finanțare”, deși negocierile dintre companie și guvernul SUA au continuat, arată sursa citată.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Sateliții Starlink ai lui Elon Musk, lăudați de Pentagon. Rolul uriaș pe care îl au în Arctica contra Rusiei
Sateliții Starlink ai lui Elon Musk, lăudați de Pentagon. Rolul uriaș pe care îl au în Arctica contra Rusiei

După ce a fost contestat pentru preluarea Twitter, Elon Musk este elogiat de Pentagon, pentru sistemul său de comunicații prin satelit Starlink, care are un rol strategic în Arctica.

Dmitri Medvedev, avertisment pentru Musk după ce a cumpărat Twitter. La ce îi cere să renunțe
Dmitri Medvedev, avertisment pentru Musk după ce a cumpărat Twitter. La ce îi cere să renunțe

"Renunță la afacerea Starlink în Ucraina". Iată ce i-a spus Dmitri Medevedev lui Elon Musk, după ce l-a felicitat că a cumpărat Twitter.

Elon Musk taie internetul gratis oferit Ucrainei și obligă Pentagonul să achite nota de plată
Elon Musk taie internetul gratis oferit Ucrainei și obligă Pentagonul să achite nota de plată

Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului Apărării al SUA să plătească pentru utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a oferit gratis.

Spectacol pe cerul României. Unii oameni au crezut că văd nave spațiale extraterestre. VIDEO
Spectacol pe cerul României. Unii oameni au crezut că văd nave spațiale extraterestre. VIDEO

Sateliții StarLink au putut să fie din nou văzuți pe cerul României.

Elon Musk a trimis noi sisteme Starlink pentru armata ucraineană
Elon Musk a trimis noi sisteme Starlink pentru armata ucraineană

Forţele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicaţii prin satelit Starlink de la fondatorul şi CEO-ul SpaceX, Elon Musk, transmite The Guardian.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.