Ce a discutat Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu cu liderul opoziției belaruse la București
Evoluţiile recente din Belarus, situaţia regională de securitate şi conduita ilegală a regimului Lukaşenko în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei au fost teme de discuţie abordate de Bogdan Aurescu cu liderul opoziţiei belaruse.
Discuțiile au avut loc în timp ce Svetlana Tihanovskaya se afla în vizită la Bucureşti, pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München, potrivit unui comunicat MAE.
Conform sursei citate, Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu „a semnalat îngrijorarea părţii române cu privire la deteriorarea constantă a situaţiei interne din Belarus şi a condamnat decizia autorităţilor de la Minsk de a sprijini în mod făţiş războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, făcând totodată un apel la unitatea opoziţiei belaruse în exil, „ca element de coagulare şi promovare, în continuarea aspiraţiilor pentru democraţie în rândul cetăţenilor belaruşi”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Şeful diplomaţiei româneşti a prezentat eforturile consecvente ale României pentru a menţine situaţia din Belarus pe agenda Uniunii Europene şi internaţionale şi a reamintit Declaraţia comună a preşedintelui Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia şi Lituania, din septembrie 2020.
Declarația a promovat necesitatea unui sprijin european ferm şi articulat pentru transformarea economică a Belarusului democratic, precum şi demersurile ulterioare pe baza cărora Uniunea Europeană a definit un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de trei miliarde de euro.
Totodată, Aurescu a menţionat rolul activ al României în sprijinul societăţii civile, a mass-media independente şi a opoziţiei politice belaruse.
El a prezentat formele de sprijin acordat de România în beneficiul poporului belarus, menţionând, printre altele, contribuţia naţională cumulată de 275.000 de euro prin instrumentul European Endowment for Democracy, respectiv alocarea a 35.000 de euro în sprijinul Platformei Internaţionale de Responsabilitate pentru Belarus sau bursele pentru studenţii belaruşi oprimaţi de regim.
„La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulţumit României pentru sprijinul politic şi diplomatic, precum şi pentru asistenţa concretă furnizată, subliniind voinţa exprimată a majorităţii populaţiei belaruse de neimplicare a Belarusului în războiul ilegal şi neprovocat dus de Rusia împotriva Ucrainei şi accentuând importanţa unui sprijin activ, în continuare, din partea comunităţii internaţionale pentru restaurarea democraţiei în Belarus”, a precizat sursa citată.