CCR: Titlul de doctor - retras de Minister doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice

Ultima actualizare: 08-06-2022 17:20
ccr
Agerpres

Curtea Constituţională a României a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care "nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice", scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, miercuri, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că dispoziţiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educaţiei naţionale 1/2011 sunt constituţionale "în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice".

Art. 170, alin. 1 spune că: "În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi".

Stelian Ion: CCR a decis, la comanda politică, aministia plagiatorilor. Premierul Ciucă poate sta liniştit

 

„Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obţinut prin furt intelectual”, a afirmat Stelian Ion. El a adăugat că premierul Nicolae Ciucă, de exemplu, poate sta liniştit acum, deoarece CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”. „E ca şi cum, dacă ai furat o maşină şi ai apucat să te plimbi cu ea, o poţi păstra. Nu mai contează că ai furat maşina”, mai spune deputatul USR.


„Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obţinut prin furt intelectual. Premierul Ciucă, de exemplu, poate sta liniştit acum. CCR a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”. E ca şi cum, dacă ai furat o maşină şi ai apucat să te plimbi cu ea, o poţi păstra. Nu mai contează că ai furat maşina. Este odios ce se întâmplă la CCR. Legea actuală prevedea posibilitatea retragerii titlului de doctor ca măsură în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională. Anulând această posibilitate, CCR contribuie la perpetuarea imposturii academice. Este, până la urmă, tot o formă de amnistie pentru furtul intelectual, decisă la comandă politică de o majoritate toxică de la CCR”, a scris Stelian Ion, miercuri pe Facebook.

Curtea Constituţională a decis, miecuri, cu majoritate de voturi, că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO