CCR îi cere lui Iohannis să rezolve scandalul remanierilor: ”Să răspundă, de îndată, în scris”

Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă
Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea Guvernului în legătură cu un conflict juridic de natură constituțională, după ce președintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale.

Astfel, președintele României este obligat să semneze decretele de demisie a miniștrilor.

De asemenea, șeful statului este obligat să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

”Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

Citește și
Viorica Dăncilă
Dăncilă, ultimatum pentru Iohannis. Guvernul ar putea sesiza CCR dacă președintele nu numește noii miniștri
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.” - se arată în decizia Curții Constituționale.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că aşteaptă decizia CCR la sesizarea Guvernului în cazul remanierii de la Transporturi şi Dezvoltare Regională, după care va acţiona constituţional.

Iohannis a spus că "doamna prim-ministru nu are deloc răbdare", deoarece după prima solicitare de remaniere nu a aşteptat argumentele preşedintelui, ci a trimis o a doua solicitare de revocare. El a adăugat că intenţiona să aibă o discuţie pe subiectul remanierii cu Viorica Dăncilă, inclusiv săptămâna trecută, la şedinţa CSAT.

Totodată, preşedintele a apreciat că definirea unui "termen rezonabil" ar trebui să fie valabilă pentru toţi participanţii la conducerea statului şi a oferit ca exemplu faptul că Senatul a amânat până în februarie dezbaterea şi votul pentru solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
CCR va discuta pe 19 decembrie conflictul Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă
CCR va discuta pe 19 decembrie conflictul Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 19 decembrie sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor.

Dăncilă, ultimatum pentru Iohannis. Guvernul ar putea sesiza CCR dacă președintele nu numește noii miniștri
Dăncilă, ultimatum pentru Iohannis. Guvernul ar putea sesiza CCR dacă președintele nu numește noii miniștri

Premierul Dăncilă a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, că, dacă preşedintele Iohannis nu îi numeşte în funcţiile de miniştri pe Olguţa Vasilescu şi pe Mircea Drăghici, Guvernul va sesiza Curtea Constituţională.

Iohannis:
Iohannis: "Guvernul nu e blocat. CCR nu are ce să spună, sunt într-un timp rezonabil de răspuns"

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, la Paris, că le va da un răspuns liderilor PSD privind remanierea guvernamentală după sărbătorile dedicate Zilei Naționale. 

Şedinţă de Guvern. Dăncilă:
Şedinţă de Guvern. Dăncilă: "Fac apel la Iohannis să-şi schimbe atitudinea"

Guvernul României s-a reunit vineri, de la ora 11:00, după ce preşedintele a anunţat că nu va mai discuta despre remaniere decât după 1 Decembrie. 

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.