CCR îi cere lui Iohannis să rezolve scandalul remanierilor: ”Să răspundă, de îndată, în scris”
Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea Guvernului în legătură cu un conflict juridic de natură constituțională, după ce președintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale.
Astfel, președintele României este obligat să semneze decretele de demisie a miniștrilor.
De asemenea, șeful statului este obligat să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.
”Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;
2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;
3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.” - se arată în decizia Curții Constituționale.
Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că aşteaptă decizia CCR la sesizarea Guvernului în cazul remanierii de la Transporturi şi Dezvoltare Regională, după care va acţiona constituţional.
Iohannis a spus că "doamna prim-ministru nu are deloc răbdare", deoarece după prima solicitare de remaniere nu a aşteptat argumentele preşedintelui, ci a trimis o a doua solicitare de revocare. El a adăugat că intenţiona să aibă o discuţie pe subiectul remanierii cu Viorica Dăncilă, inclusiv săptămâna trecută, la şedinţa CSAT.
Totodată, preşedintele a apreciat că definirea unui "termen rezonabil" ar trebui să fie valabilă pentru toţi participanţii la conducerea statului şi a oferit ca exemplu faptul că Senatul a amânat până în februarie dezbaterea şi votul pentru solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.
Decizia a venit după ce şeful statului a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!