Povestea lui Adrian si a sotului sau, Clai. Au dat statul in judecata pentru a le fi recunoscuta casatoria si in Romania
Un roman si sotul sau, cetatean american, au dat in judecata statul pentru ca nu le recunoaste casatoria oficiata in Belgia si, prin urmare, partenerul american nu poate primi rezidenta.
Cei doi invoca o directiva europeana care permite circulatia libera a cetatenilor europeni in tarile UE, alaturi de familiile lor. Miercuri, Curtea Constitutionala va judeca acest caz, dar si demersul Coalitiei pentru Familie care a cerut sa fie scris in Constitutie ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie.
Adrian si Clai s-au cunoscut in urma cu 14 ani la New York, acolo unde sunt si stabiliti. Adrian a fost profesor de fizica si chimie la Targoviste, dar la 30 de ani a emigrat in Statele Unite, dupa ce a castigat la Loteria Vizelor. In 2009 a obtinut un post la Parlamentul European la Bruxelles, iar un an mai tarziu si-a oficiat in Belgia relatia cu partenerul sau.
Adrian: "Casatoria pentru noi a fost posibilitate de reconfirmare a dragostei si angajamentului pe care il avem unul fata de celalalt. Am adus aici si certificatul de casatorie care a fost emis de autoritatile belgiene."
In 2012, contractul sau la Bruxelles s-a terminat si atunci au luat in calcul sa se mute in Romania. Doar ca Inspectoratul General pentru imigrari nu a recunoscut casatoria lor, iar Clai a aflat ca nu poate obtine rezidenta in tara sotului sau.
Adrian: "Nu stiu in contextul romanesc ce s-ar intampla daca maine ajung la un spital, cine va fi el in fata autoritatilor romane? Va fi un strain cu un pasaport strain."
Mama lui Adrian: "Ma intreb oare ce sanse au copiii sa le fie recunoscuta familia si casatoria in Romania ca sa poata sa ma ajute, sa imi fie aproape.”
Tatal lui Adrian: "Durerea ramane ca la tine in tara copilul tau si copiii tai nu se simt protejati de statul roman."
Sotii au dat in judecata autoritatile romane, iar Judecatoria Sectorului 5 a decis sa trimita cazul la Curtea Constitutionala. Acestia sustin ca li se incalca dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana, alaturi de familie, pentru ca Romania refuza sa recunoasca familia formata din membri de acelasi sex.
Clai: "Speram sa fie luata decizia corecta, astfel incat multe alte cupluri, ca si noi, sa aiba drepturile si privilegiile de a fi recunoscute ca familie."
Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului: "In cazul in care curtea va indica nevoia unor modificari legislative in sensul recunoasterii familiilor formate din cupluri de acelasi sex, atunci parlamentul va fi chemat sa adopte legislatie in acest sens."
Cazul va fi judecat miercuri la Curtea Constitutionala, in aceeasi zi cu demersul Coalitiei pentru familie, care cere sa fie modificata prevederea constitutionala referitoare la familie. Coalitie doreste ca familia sa fie redefinita drept o uniune exclusiva intre un barbat si o femeie si nu dintre soti, asa cum este acum.