Cazul dinamovistilor Margaritescu si Munteanu scoate la lumina o "explozie" de infractiuni

Andrei Margaritescu

 Trecerea Serviciului inmatriculari din subordinea Ministerului de Interne la Prefectura a creat un vid legislativ, situatie care a dus in ultimii ani la o "explozie" de infractiuni cu autoturisme luate in leasing, arata judecatorul instantei.

Fostul mijlocas dinamovist Andrei Margaritescu si fostul portar al echipei de fotbal Dinamo Cristi Munteanu au fost condamnati, in 26 aprilie, de Tribunalul Bucuresti la pedepse de trei ani si, respectiv, cinci ani de inchisoare cu executare, iar fondatorul centrului medical Doris, Alexandru Magherescu, a primit sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul privind inselaciuni cu masini luate in leasing.

Judecatorul Tribunalului Bucuresti arata, in motivarea deciziei, obtinuta de MEDIAFAX, ca odata cu trecerea Serviciului de inmatriculari autoturisme din subordinea Ministerului de Interne in subordinea Prefecturii s-a eliminat si obligativitatea prezentei vanzatorului si, implicit, a verificarii identitatii acestuia in fata functionarului de la inmatriculari.

"Pentru o buna intelegere a cauzei, instanta apreciaza, anterior considerentelor hotararii, precizarea unor aspecte. Astfel, anterior trecerii serviciului de inmatriculari autoturisme din subordinea Ministerului de Interne in subordinea Prefecturii, la inmatricularea unui autoturism era imperios necesara prezenta in fata agentului de politie de la Serviciul Inmatriculari a ambelor parti, respectiv atat a cumparatorului cat si a vanzatorului, verificand-se identitatea celor doi si a semnaturilor pe contractul de vanzare-cumparare - un inscris sub semnatura privata tipizat - precum si a actelor necesare inmatricularii autoturismului pe numele noului proprietar", noteaza judecatorul Mitu Stegaru in motivare.

Acesta arata in continuare ca "odata cu transferarea serviciului de inmatriculari autoturisme a fost inlaturata obligativitatea prezentei vanzatorului si implicit a verificarii identitatii acestuia in fata functionarului de la inmatriculari, astfel ca simpla prezentare a actelor de identificare a autoturismului si a unui inscris sub semnatura privata, tipizat, unde la rubrica vanzator, de cele mai multe ori, este o semnatura indescifrabila, permite inmatricularea acelui autoturism, situatie in care in ultimii ani in Romania s-a constatat o «explozitie» de infractiuni in ceea ce priveste aceste bunuri mobile".

Citește și
Bac
Bacalaureat 2012. Prima proba la limba si literatura romana oral incepe luni la 12:00
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Judecatorul mai arata ca "autoturisme aflate in leasing sunt «manufacturate» in ceea ce priveste elementele de identificare (serie sasiu, motor etc.), actele de identificare ale acestor autoturisme sunt de asemenea falsificate, au loc vanzari-cumparari succesive pentru a se pierde sirul proprietarilor si urma autoturismului, situatie in care, in conditiile unei inmatriculari permisive, determina pe proprietar sa declare bunul furat pentru a incasa apoi prima de asigurare".

"De asemenea, autoturismele sunt furate, actele de identificare ale acestora sunt falsificate, iar pe baza unui singur inscris, sub semnatura privata, prezentat de infractor la serviciul de inmatriculari, fara a fi necesara prezenta vanzatorului, cu usurinta se poate inmatricula astfel acel autoturism", noteaza judecatorul in documentul citat. In dosarul privind inselaciuni cu masini luate in leasing, instanta Tribunalului Bucuresti i-a condamnat pe fostul mijlocas dinamovist Andrei Margaritescu pentru tainuire si pe fostul portar al echipei de fotbal Dinamo Cristian Munteanu pentru complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de cei doi, in acest dosar a fost condamnat medicul Alexandru Magherescu, fondatorul centrului medical Doris, la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Fratele acestuia, Cosmin Magherescu, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Totodata, instanta i-a condamnat pe Adrian Mihai Radu la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, precum si pe sotia acestuia, Bianca Radu, la doi ani sub supraveghere pentru fapta de tainuire.

In acelasi dosar au fost condamnati si David Rotundu, la sapte ani de inchisoare pentru tentativa de complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, Cristinel Anton Enache, la sapte ani de inchisoare, Catalin Teodor Baleanu, la cinci ani de inchisoare, si Bogdan Preveleanu, la sase ani de detentie, toti pentru complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Instanta a dispus confiscarea autoturismului Audi A8, proprietatea lui Alexandru Magherescu, precum si a 15.000 de euro de la Rotundu, 8.000 de euro de la Enache, 7.000 de euro de la Baleanu si 1.000 de euro Radu Adrian.

Magistratul Tribunalului Bucuresti a mentinut sechestrul asigurator pus pe 8.500 de lei, suma ridicata de la Rotundu si i-a restituit acestuia autoturismul Mercedes CL500. Totodata, instanta a dispus restituirea autoturismului Suzuki Swift lui Attila Lukacs si confiscarea a 1.500 de euro de la Radu si 200 de euro de la Manole.

Decizia in acest caz nu este definitiva, putand fi atacata cu apel de partile din dosar. In acest dosar, procurorii l-au acuzat pe Alexandru Magherescu, fostul proprietar al unui autoturism Audi A8 care figura ca fiind furat in actele politiei, ca i-a dat masina, in urma cu doi ani, fostului portar dinamovist Cristi Munteanu, pentru aproximativ 10.000 de euro.

Ulterior, omul de afaceri a declarat masina furata, pentru a incasa asigurarea pe ea. Surse judiciare spuneau atunci ca, dupa ce a tinut o perioada masina Audi A8 luata de la Magherescu, Cristi Munteanu a reusit, cu complicitatea unora dintre inculpatii din acest dosar, sa intocmeasca acte "in regula" ale masinii. La inceputul anului 2011, Munteanu i-a vandut masina lui Andrei Margaritescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
O sa te indragostesti pe loc de el. iPhone 6, asa cum nu ti l-ai imaginat niciodata. VIDEO
O sa te indragostesti pe loc de el. iPhone 6, asa cum nu ti l-ai imaginat niciodata. VIDEO

Vezi mai multe pe yoda.ro!

Bacalaureat 2012. Prima proba la limba si literatura romana oral incepe luni la 12:00
Bacalaureat 2012. Prima proba la limba si literatura romana oral incepe luni la 12:00

Prima proba la Bacalaureat 2012, cea orala la limba si literatura romana, incepe luni la ora 12.00. Salile de clasa trebuie pregatite dupa alegerile locale de duminica.

Povestea celor doi antreprenori care au pus pe picioare o afacere de 50 mil. euro cu fructe exotice
Povestea celor doi antreprenori care au pus pe picioare o afacere de 50 mil. euro cu fructe exotice

Avea 20 de ani si niciun ban. Incerca sa faca rost de bani pentru un bilet si pentru viza pentru ca la momentul acela se gandea sa emigreze in Statele Unite ale Americii.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.