Cazierul judiciar va putea fi solicitat din nou de astăzi. Problemele apărute au fost rezolvate
Nimeni nu a putut luni să îşi obţină cazierul judiciar, pentru că sistemul informatic al Poliției s-a defectat.
O fluctuație de tensiune ar fi pus pe butuci cea mai importantă bază de date a oamenilor legii. Doar că furnizorul de energie infirmă că s-ar fi întâmplat așa ceva.
Între timp, problemele au fost remediate, iar de marți se pot solicita din nou certificatele de cazier judiciar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei care au avut luni nevoie de un cazier judiciar pentru a se înscrie la şcoala de şoferi sau pentru un loc de muncă, au plecat la drum degeaba.
ROCRIS este mult mai mult decât un sistem de eliberare rapidă a adeverinţelor pentru cazier judicar. Este şi o platformă prin care poliţiştii, judecătorii şi procurorii pot să caute în timp real informaţii despre toţi infractorii din România. Sistemul este conectat şi la platforma europeană ECRIS, în care se afla informaţii despre toţi infractorii din Uniunea Europeană.
În această bază de date apar persoanele condamnate, cele urmărite penal, cele supuse consemnului la frontieră sau urmărite general ori internaţional. Dacă sistemul este vulnerabil, aceste informaţii pot fi în pericol.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a susţinut într-un comunicat că sâmbăta a avut loc o fluctuaţie de tensiune care a blocat serverele sistemului.
Însă, reprezentanţii companiei care distribuie energie electrică îi contrazic pe oficiali:
”E-Distribuție Muntenia nu a identificat în rețeaua de distribuție de energie electrică incidente sau manevre care să conducă la apariția unor fluctuații de tensiune la punctul de consum din Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 13-15, București, Sector 2, în cursul zilei de sâmbătă, 29 iunie", se arată într-un comunicat ENEL.
Mai mult, serverele care conţin astfel de informaţii sensibile trebuie protejate astfel încât fluctuaţii de tensiune să nu le afecteze.
"Cel mai probabil acel sistem nu a fost configurat corect, nu a intrat în funcţiune la momentul oprtun şi de acolo şi aceasta avarie", explică Gabriel Cârlig, specialist securitate cibernetică.
Autorităţile nu ştiu încă de ce s-a blocat total baza de date a poliţiei.
"Pe lângă specialiştii care lucrează la remedierea situaţiei, există şi o altă echipă care lucrează la o analiză şi la final vă vom informa care a fost cauza şi cine se facă vinovat", a transmis Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
Sistemul ROCRIS a costat peste 3,7 milioane de euro şi a fost implementat în anul 2013. Platforma a fost construită de UTI, companie care a refuzat să ne dea detalii despre sistem.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!