Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj
Alerta se mentine in Dambovita, unde vanatorii n-au prins deocamadata ursul care a ucis un braconier. Doi barbati banuiti de complicitate cu victima si-au recunoscut faptele.
Tragedia dovedeste inca o data ceea ce se stia de mult: ca in Romania braconajul, mai ales la ursi, este o afacere infloritoare, neingradita de lege.
In vreme ce padurarii si vanatorii cutreierau dealurile in cautarea ursului, anchetatorii i-au audiat pe cei doi barbati suspectati ca l-au ajutat pe braconierul ucis. Au recunoscut ca stiau de existenta ursului prins in lat si ca urmau sa ajute la transport.
Desi in Moroieni lumea stie ca barbatul ucis era braconier cu experienta, putini indraznesc s-o spuna.
"Are si piele de urs, are si de caprioara, are de toate alea. Asta era arvunit deja", a declarat cineva sub anonimat.
Odata prins in capcana, ursul este vandut pe piata neagra. Pentru blana braconierii primesc pana la 20.000 de euro, in functie de marime.
Pe internet se gasesc numeroase anunturi.
Carnea ajunge la restaurante din tara si din strainatate. Acum cateva luni, politistii au prins trei braconieri din Bucuresti care prinsesera un pui de urs pe care voiau sa-l duca la un restaurant.
O delicatesa este laba de urs. Un platou pentru patru persoane este in jur de 50 de euro, insa in strainatate depaseste 100 de euro.
Pe langa braconajul rudimentar, asociatiile de protectie a ursilor vorbesc si despre partide ilegale de vanatoare.
In Romania, normele europene interzic impuscarea ursilor, singura exceptie este atunci cand devin pericol public.