Cum au ajuns padurile din Romania suprapopulate cu animale si ce pericole se nasc din aceasta cauza
Traiesc in jur de 6.000 de ursi in Romania. Ei sunt cu 2100 peste efectivul optim calculat de specialisti pentru tara noastra. Padurile din Covasna, Brasov si Harghita sunt suprapopulate.
In Dambovita traiesc 81 de fiare, cu 21 mai multe decat ar fi normal, potrivit vanatorilor.
Tot mai des, salbaticiunile coboara de la munte la deal si chiar la campie in cautare de hrana. Seceta de anul acesta a amplificat problema.
In afara de incidentele din Dambovita, marti noaptea, ursii au facut ravagii si in Suceava, unde au omorat mai multe animale domestice.
In ambele cazuri, ursii vin de pe fonduri private de vanatoare.
La Dambovita cei care se ocupa cu asa ceva, o asociatie din Bucuresti, ar fi facut mai multe cereri catre Ministerul Mediului ca sa li se permita sa impuste o parte din ursi.
Adevarat ca legea europeana interzice insa "orice forma de capturare sau ucidere " a ursilor. Ei nu pot fi impuscati decat in situatii punctuale, cand provoaca pagube considerabile sau ucid oameni.
Pana una alta reprezentantii fondurilor de vanatoare private trebuie sa vina cu alte solutii.
"Gestionarii trebuie sa asigure hrana suplimentara in zonele de habitat naturat astfel incat sa impiedice deplasarea ursilor in zone cu fructificatie abundenta la pomi, iar in zonele de livezi care sunt la liziera padurii se pot amplasa garduri electrice", a precizat un reprezentant ICAS Brasov.
O varianta ar fi mutarea ursilor in alte judete sau chiar in alte tari.
In acelasi timp reprezentantii unei asociatii non- guvernamentale sustin ca nici ursul care a atacat miercuri nu ar trebui sacrificat, ci mutat intr-o rezervatie.
Anul trecut in tot judetul Dambovita au fost raportate doar trei incidente cu ursi fara victime umane. Asa ca Ministerul Mediului a aprobat uciderea unui singur exemplar.
Din 1989 pana in 2011 in Romania ursii au provocat moartea a 18 persoane si au ranit alte 101.