Ursul care a omorat un om in Dambovita cazuse in capcana montata de un braconier

×
Codul embed a fost copiat

Este alerta de gradul zero in judetul Dambovita. Fiarele padurii sunt tot mai agresive cu oamenii. Miercuri dimineata, un urs a mai ucis un om. Aceasta este a 4 victima de sambata incoace.

Update 19.00

Atunci, animalul care s-a dovedit ca era turbat, a sfartecat un batran si a ranit alte doua persoane. Miercuri, un braconier a provocat tragedia. Autoritatile spun ca individul a montat in propria livada, o capcana. Salbaticiunea a cazut in ea, dar pentru ca n-a murit peste noapte, cei care voiau trofeul au atacat-o cu un cutit. Ranit, ursul a facut ravagii si a fugit.

Animalul a cazut in capcana marti noapte. Atat de tare s-a zbatut sa scape din prinsoare incat a sapat in jurul lui o groapa adanca de un metru si aproape ca a scos un copac din radacina.

Dimineata a aparut si braconierul inarmat cu o tepusa in varful careia era infipt un cutit. Il insoteau alti doi cu o caruta in care urmau sa aseze salbaticiunea.

Citește și
Urs
IMAGINI din elicopterul MAI. Cum a decurs actiunea de cautare a ursului care a atacat trei oameni
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Potrivit celor care se ocupa de ancheta, proprietarul terenului a inceput sa impunga ursul. Cu ultimele puteri, fiara a iesit din cablurile de otel care il strangeau ca intr-o menghina si l-a facut bucati pe om.

Practic, animalul a fost prins in capacana intinsa in livada celui pe care l-a omorat. Animalul a coborat pana in vecinatatea localitatii Moroieni, pentru ca in munti n-a mai gasit de mancare. Fondul de vanatoare din Dambovita este plin cu zeci de ursi infometati, care de cateva saptamani vin aproape in fiecare noapte in gospodarii dupa hrana.

Tot miercuri dimineata, la zece kilometri distanta de locul in care a fost ucis braconierul, un alt urs, tot in cautare de hrana, a atacat un cioban de la o stana. Omul a reusit sa se refugieze si a scapat. Vorbim deja despre al cincilea incident grav petrecut in ultima saptamana. Sambata, un batran de 71 de ani a fost omorat de un urs turbat, care a ranit apoi un alt barbat si o femeie.

Analizele au confirmat ca fiara de la sfasitul sapatamanii avea rabie. Asadar nu este exclus ca si alte salbaticiuni sa fie bolnave. Medicii veterinari spun ca turbarea se transmite de la un animal la altul, daca se zgarie ori daca mananca un cadavru infestat.
 

Update ora 14:12

Seful Politiei Romane a trimis patru echipe canine ale Centrului Chinologic de la Sibiu in Dambovita, unde au fost ucise de urse doua persoane.

Un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati, sambata, de un urs.

Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate.

0ra 13:00

Autoritatile spun ca in cazul de miercuri au de-a face cu un braconier care i-ar fi intins ursului o capcana. Localnici spun insa ca barbatul omorat isi repara gardul, cand fiara s-a napustit asupra lui.

Cert este ca in timp ce anchetatorii fac cercetari la fata locului, echipe sporite de jandarmi au impanzit zona pentru ca ursul care a atacat astazi este ranit si, ca urmare, foarte agresiv.

Atacul de astazi s-a petrecut la aproximativ doi kilometrui de ultima casa din satul Muscel, acolo unde victima avea o livada. Un localnic care trecea pe acolo l-a gasit mort pe barbatul, in varsta de 64 de ani.

Cateva zeci de jandarmi au fost trimisi de aici, de la Targoviste, de urgenta la fata locului, in Moroieni, ca sa asigure ordinea si linistea oamenilor de acolo. Localnicii spun ca sunt terorizati ca fiara ar putea sa atace din nou

"Izolam zonele unde au fost semnalate astfel de animale si informam cetatenii sa stea cat mai aproape de case, sa evite zonele unde sunt fructe, izolate.", a declarat seful Inspectoratului de Jandarmi Dambovita, Costel Gavrila.

Tragedia de astazi vine la numai cinci zile dupa o alta petrecuta la doar 10 kilometri distanta. Sambata, un om a fost ucis iar alti doi au fost raniti de un urs turbat. In intreaga zona s-a instaurat carantina iar veterinarii si padurarii au demarat o ampla campanie de vaccinare antirabie.

LIVE UPDATE:

12:40 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune ca este inadmisibil ca asociatia care administreaza fondul de vanatoare din Dambovita nu a mobilizat toate efectivele in urma incidentului de sambata, spunand ca aceasta avea obligatia sa asigure protectia oamenilor si ca ar putea ramane fara aviz.

Rovana Plumb a facut aceste declaratii miercuri, la Moroieni, unde a ajuns in urma incidentului produs in cursul diminetii, cand un localnic a fost ucis de un urs.

"Este inadmisibil ca in trei zile, de cand s-a intamplat tragedia, asociatia care administreaza acest fond sa nu aiba toate efectivele mobilizate si sa verifice si sa vada ca in garduri sunt puse laturi pentru prinderea ursilor. Nu dau vina pe cetateni pentru ca autoritatile sunt obligate sa le asigure acestora protectia", a afirmat Rovana Plumb.

Ea a spus ca exista informatii, "supozitii", ca pe acest fond de vanatoare ar fi 80 de ursi, fata de 23, cat ar trebui sa fie, conform normelor. "Verificam si vom stabili exact cati ursi sunt pe acest fond de vanatoare si daca aceasta asociatie care il administreaza este capabila sa il gestioneze. In caz contrar, va fi ridicat avizul asociatiei", a adaugat ministrul, precizand ca verificarile la asociatia care administreaza fondul sunt facute de Corpul de control al ministerului.

11:40 Presedintele World Wide Fund for Nature (WWF) in Romania, Magor Csibi, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca trebuie facut un recensamant al populatiei de ursi si identificate habitatele si rutele de migratie ale acestor animale, pentru ca turistii si localnicii sa fie avertizati si sa nu mai existe situatii ca cea din Dambovita.

Magor Csibi a spus ca de cateva saptamani exista astfel de cazuri, pe care nu ar trebui sa le vedem intr-o tara in care gestiunea padurilor si fondurilor de vanatoare este una normala.

El a mai spus ca WWF Romania a ridicat serioase semne de intrebare inca din urma cu doua saptamani, cand au identificat un caz de braconaj in Maramures cu un urs pe care il aveau sub monitorizare.

"Cerem de foarte multa vreme un recensamant al populatiei de ursi, sa stim care sunt rutele lor de migratie, habitatele lor", a declarat Magor Csibi.

El a precizat ca 65% din populatia de ursi din Europa se regaseste in Romania.

11:15 Ursul care a ucis un barbat in localitatea damboviteana Moroieni este cautat dupa urmele de sange, iar daca va fi gasit ranit, va fi data aprobare de la Ministerul Mediului sa fie impuscat, a declarat pentru Mediafax consiliera MMP pe probleme de silvicultura, Mariana Mihul.

Consiliera a precizat ca, din informatiile pe care Ministerul Mediului si Padurilor le detine pana in prezent, ursul care a atacat miercuri un barbat era prins intr-o capcana pusa intr-o livada, fiind vorba de o situatie de braconaj.

"Se pare ca mai multi cetateni s-ar fi dus sa il omoare, insa ursul a scapat si l-a atacat mortal pe unul dintre ei, dupa care a fugit in padure, la fata locului fiind observate urme de sange. Ursul este cautat dupa aceste urme, iar daca va fi gasit ranit, va fi data aprobare de la Ministerul Mediului sa il impuste", a spus Mariana Mihul.

Ea a precizat ca nu ursul a fost vinovat in aceasta situatie si ca, din pacate, se practica aceasta forma de braconaj de catre mai multi cetateni, dar este regretabil ca a murit un om.

Un barbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroieni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate de un urs, in doua localitati invecinate.

10:52 Un cioban a anuntat la 112, miercuri dimineata, ca a fost atacat de un urs, dar a reusit sa se refugieze intr-o baraca, fara a fi ranit, incidentul avand loc in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, unde sambata un batran a fost ucis de un urs.

10:08 Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, spune ca a fost depasit "numarul optim de ursi de pe fondurile de vanatoare" din judet si ca au fost facut demersuri pentru a fi impuscate animalele, insa trebuie acordul Ministerului Mediului.

"Se pare ca s-a depasit numarul optim de ursi pe fondurile de vanatoare. S-au facut demersuri pentru a se impusca animalele, dar trebuie acordul Ministerului Mediului", a declarat Adrian Tutuianu.

El a precizat ca incidentul a avut loc in jurul orei 8.00, zona fiind una izolata, cu acces dificil, aflata in apropierea padurii.

10:00 Prefectul de Dambovita, Dragos Rusu, spune ca in cazul incidentului petrecut miercuri dimineata, cand un barbat din Moroieni a fost ucis de un urs, este vorba despre braconaj, dupa ce animalul ramasese prins intr-un lat si ranit.

Prefectul a precizat ca incidentul a avut loc la o distanta de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zona. "Mai mult ca sigur in acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins intr-un lat, era ranit. Clar este vorba despre braconaj. Nu stim ce cauta acolo barbatul care a fost atacat - daca trecea intamplator sau daca eleste cel care pusese capcana. Este de nedescris ce s-a intamplat aici", a spus prefectul.

El a precizat ca latul era prins intre trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbatut timp de cateva ore pentru a scapa, animalul rupand latul dupa ce a smuls din radacini arborii. Potrivit prefectului, barbatul care se afla acolo a fost sfasiat de animal, care apoi a fugit in padure.

La fata locului, la ora transmiterii acestei stiri se afla atat autoritatile locale si judetene, cat si zeci de politisti si jandarmi si reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai DSP.

9:34 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca incidentul de miercuri dimineata a avut loc pe acelasi fond de vanatoare de unde provine ursul care a atacat trei persoane, sambata, in acea zona fiind instituita carantina pe o distanta de 30 de kilometri.

Rovana Plumb a spus ca primele informatii care i-au fost transmise arata ca ursul ar fi fost prins in gardul unei curti si l-a atacat pe barbatul respectiv.

IMAGINI din elicopterul MAI. Cum a decurs actiunea de cautare a ursului care a atacat trei oameni

Ursul care a atacat 3 oameni in Pietrosita era turbat si a fost impuscat. Zona,in carantina pe 30 km

9:15 Potrivit reprezentantilor Politiei si Jandarmeriei Dambovita, incidentul a avut loc in satul Muscel din localitatea Moroieni, la o distanta de aproximativ doi kilometri de zona in care sunt case. Victima este un barbat in varsta de 64 de ani.

Barbatul a fost gasit mort de catre un paznic de vanatoare care a sunat la 112, in jurul orei 8.45. "Se pare ca ursul era prins intr-un gard al unei curti, iar ulterior acesta l-a atacat pe om", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmieri Dambovita, Ciprian Vataselu.

Va reamintim, un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati, sambata, de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse.

Initial, femeia a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, iar cursul serii, a fost transferata, cu o ambulanta, la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.

Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate. De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.

Sambata seara, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anuntat ca a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni sa poata fi impuscat, spunand ca trebuie intervenit sambata noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

Sambata noapte, vanatorii au impuscat ursul la marginea localitatii Pietrosita, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, sustinand ca este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au aratat ca ursul era turbat. In aceste conditii, a fost stabilita carantina, fiind instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri.

Prefectul de Dambovita, Dragos Rusu, anunta, duminica seara, ca a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o raza de trei kilometri a cainilor si pisicilor din Pietrosita si Buciumeni, localitati pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.

Prefectul mai spunea ca "situatia este foarte grava, dar este sub control". Totodata, au fost constituite echipe formate dintr-un politist, doi jandarmi si un vanator care sa patruleze in localitatile dambovitene Pietrosita, Moroieni si Buciumeni, unde ursul a atacat trei persoane, una dintre acestea murind.

"Patrularea se va face in intervalul orar 16.00 - 2.00, pentru ca, la nevoie, sa poata actiona. Dupa ce a fost impuscat ursul, nu am mai avut apeluri de la cetateni ca ar mai fi vazut vreun urs. Am convingerea ca problema s-a rezolvat. Ori ursul impuscat este cel cautat, ori a plecat in habitatul lui. Patrula mixta va fi la treaba atat timp cat va fi nevoie. Sambata si duminica vor actiona si pe timpul zilei", declara seful Politiei Judetene Dambovita, Danil Zepisi.

Dupa ce un urs a atacat trei persoane, sefii inspectoratelor judetene de politie si de jandarmi din Dambovita au facut apel la populatie sa anunte imediat autoritatile daca oberva ursi aproape de zona locuita si sa evite sa le ofere hrana.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Dambovita, inca in stare de alerta. Exista riscul ca ursul sa fi transmis rabia catre alte animale
Dambovita, inca in stare de alerta. Exista riscul ca ursul sa fi transmis rabia catre alte animale

Autoritatile mentin starea de alerta in Dambovita, dupa ce un urs extrem de agresiv a ucis un batran si a ranit alte doua persoane.
Medicii veterinari au inceput sa vaccineze toate animalele din zona, de teama ca au avut contact cu fiara turbata.

IMAGINI din elicopterul MAI. Cum a decurs actiunea de cautare a ursului care a atacat trei oameni
IMAGINI din elicopterul MAI. Cum a decurs actiunea de cautare a ursului care a atacat trei oameni

Un elicopter al Inspectoratului General pentru Aviatie din cadrul MAI, dotat cu instalatie de termoviziune, a survolat noaptea trecuta zona de nord a judetului Dambovita.

Ursul care a atacat 3 oameni in Pietrosita era turbat si a fost impuscat. Zona,in carantina pe 30 km
Ursul care a atacat 3 oameni in Pietrosita era turbat si a fost impuscat. Zona,in carantina pe 30 km

Vanatorii au impuscat un urs, sambata noapte, in zona localitatii Pietrosita, a anuntat seful Politiei Dambovita, iar autoritatile au stabilit ca este vorba despre animalul care a atacat trei persoane, una dintre acestea pierzandu-si viata.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.