Câți răniți au rămas în spitalele din România după tragedia din Crevedia. Numărul celor intubați
În mijlocul flăcărilor și al norilor de fum, zeci de ambulanțe au luat răniții din Crevedia. 12 spitale de urgență au fost pregătite să îi primească.
Până acum, două persoane, soț și soție, și-au pierdut viața. Majoritatea pompierilor care încercau să ajute răniții au fost surprinși de a doua explozie.
Zeci de ambulanțe au ajuns unele după altele la spitale. Salvatorii au folosit chiar și mantrele - acele mașini care transportă victime multiple.
Se activase deja Planul Alb, care înseamnă extremă urgență: personalul medical care era liber a fost chemat de acasă.
Din păcate, un bărbat, care și-a văzut soția arzând la locul tragediei a făcut infarct. A fost primul deces. Între timp, zecile de răniți erau împărțiți între spitalele de urgență care puteau îngriji arsuri grave. 31 dintre ei au ajuns doar la Floreasca.
Bogdan Oprița, coordonatorul UPU SMURD București și purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca: "Unul singur nu prezentă arsuri, a fost afectat de suflul exploziei. Restul prezintă arsuri pe diferite procente de suprafață corporală".
Cele mai multe victime au fost după a doua explozie. Atunci, pe lângă trecători și localnici, au fost răniți și 43 de angajați din cadrul Ministerului de Interne: 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi. Unii sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic.
Raed Arafat, şeful DSU: "Am convocat celula de coordonare. Evaluăm situația răniților la spitale și ce locuri sunt, s-a discutat cu colegii de la Ministerul Apărării".
România, un stat eșuat
Dar statul român a fost luat iarăși prin surprindere. La aproape 8 ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, România nu are un centru specializat pentru îngrijirea marilor arși.
În toata țara, din cele 24 de paturi, doar 6 erau libere. Totuși, spre deosebire de 2015, autoritățile au înțeles gravitatea situatiei si nu s-au repezit să declare că spitalele au de toate. Dimpotrivă, au activat mecanismul european de protecție civilă si au obținut imediat acorduri pentru transferuri în străinătate.
În același timp, în spitale medicii făceau eforturi supraomenești să mențină victimele în viață. Multe au arsuri grave. Din păcate, nu toate au putut fi salvate.
A doua persoană care a decedat este o femeie care avea arsuri pe mai mult de 95% din corp. A intrat în stop cardiorespirator și nu a mai putut fi resuscitată. Era soția bărbatului care a murit în seara tragediei.
Peste zi, în grija medicilor au rămas doar 41 de răniți.
25 la Floreasca - dintre care doi intubați și ventilați mecanic. Medicii spun că civilii aflați în stare critică nu sunt încă stabilizați pentru a putea pleca în străinătate.
La Bagdasar Arseni sunt 11 pacienți, trei dintre ei intubați. Doi sunt la Spitalul de Arși, câte unul la Universitar și Elias. O victimă a rămas internată la Spitalul Județean din Târgoviște.
Marcel Ciolacu, premierul României: "Important este că azi- noapte, din punctul nostru de vedere, s-a acționat exemplar, și în spitale. Mulțumim și medicilor, asistentelor, și celor care au acționat pe salvări azi-noapte. Trebuie să mulțumesc pompierilor, jandarmilor, care au asigurat perimetrul".
Încă de azi-noapte, Ministerul Afacerilor Interne a înființat și două linii telefonice speciale pentru rudele care caută informaţii despre victimele exploziilor produse la staţia GPL din Crevedia.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, explozie, raniti, crevedia, spitale,
Dată publicare:
27-08-2023 19:10