Câți bani cheltuie românii care pleacă de Anul Nou în Ungaria. Prețurile sunt mai accesibile decât la noi
O destinație atractivă de Anul Nou, mai ales pentru românii din vest, rămâne Ungaria, cu nenumăratele sale ștranduri termale.
Turiştii apreciază mai ales preţurile mici la cazare și mâncarea ieftină. Cei mai mulți s-au instalat deja și se bucură de câteva zile suplimentare de relaxare.
La o oră și jumătate distanță de Timișoara și doar 20 de kilometri de graniță, băile Hagymatikum din orașul unguresc Mako sunt căutate de români în această perioadă. Turiștii găsesc bazine încăpătoare cu apă termală, saună și ședințe de masaj, toate la prețuri accesibile. O noaptea de cazare la pensiunile din zona costă de la 200 de lei.
Cuplu: „Am venit din Timișoara pentru că nu avem în zona noastră un ștrand mai frumos. Și prețul. Cu 100 de lei intrarea de persoană și 35 de lei mâncarea, e extraordinar".
După înot, turiștii merg la restaurantul aquaparkului, unde prețurile nu sunt mari. În plus, au adus cu ei în bagaje bunătățile rămase de la Crăciun.
Femeie: „Prăjituri, sarmale, șnitele, friptură. Mâncarea de Revelion ne-am comandat-o. Pentru un platou de două persoane 7.000 de forinți”.
Adică 90 de lei. Oferta e pentru toate gusturile.
Românii care ajung aici preferă să mânânce la felul principal friptură de porc cu piure de cartofi și salată de varză, pentru care plătesc 20 de lei. Printre preferințe se află însă și tradiționalul gulaș care costă aproximativ 15 lei porția.
Mai mult de jumătate dintre cei care vor pretrece Revelionul la băile din Mako sunt români, cu 10% mai mulţi decât anul trecut. Majoritatea vin din Arad, Timișoara și București. Fiecare plateşte 380 de lei ca să petreacă Revelionul.
Gergely Gabor, manager aquapark: „O să avem o petrecere tematică cu muzică live și o petrecere cu spumă".
O pensiune care se află în apropiere de băile termale e plină de români.
Aniko Rokolya-Szabo, manager pensiune: „O mulțime din familiile din România care vin să sărbătorească aici se reîntâlnesc în Mako cu rudele care poate locuiesc și lucrează în Austria sau în alte țări".
În Ungaria există aproximativ 200 de ştranduri termale. Turiştii români le preferă bineînțeles pe cele situate în apropierea graniţei de vest.