Câte victime are de fapt Iulian Fentzel, violatorul în serie din Capitală
Violatorul în serie capturat în Bucureşti a fost lăsat printre oameni lipsiţi de apărare, după ce a beneficiat de zile reduse din pedeapsa odată cu recursul compensatoriu.
Informaţia este confirmată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În acest mod, bărbatul a avut posibilitatea să ceară mult mai devreme decât ar fi fost normal să iasă din puşcărie, iar un judecător a acceptat. Individul a agresat sexual 5 femei, pe ultimele două la sfârșitul sîptămâni trecute.
Iulian Fentzel a fost condamnat în ultimii ani pentru trei violuri. A fost de două ori la închisoare şi de fiecare dată când a ieşit a atacat din nou. Eliberat în 2014, a siluit-o pe mama unui procuror şi a fost închis din nou. Cu tot acest trecut, el a scăpat iar în noiembrie 2018, cu 3 ani mai devreme faţă de cât avea de ispăşit.
Reprezentanţii Administraţiei Natonale a Penitenciarelor ne-au confirmat faptul că Iulian Fentzel a beneficiat de recursul compensatoriu. Nu au vrut însă să ne spună şi cu câte zile a fost scurtată pedeapsa individului. În schimb, sindicaliştii din penitenciare spun că recursul compensatoriu şi creditele obţinute în timpul detenţiei l-au ajutat pe infractor să ceară liberarea condiţionată cu 1000 de zile mai devreme decât în mod obişnuit.
În mod normal, Fentzel putea să ceară liberarea condiţionată abia după ce ispăşea două treimi din pedeapsa. Din cele două treimi s-au scăzut însă 432 de zile compensatorii şi peste 500 pentru alte activităţi.
Sorin Dumitrașcu, președinte sindicat penitenciare: "A beneficiat de o reducere a pedepsei cu o cincime datorită recursului compensatoriu. Sunt peste o mie de zile, o parte din ele sunt obţinute prin credite pentru că a participat la activităţi, însă majoritatea dintre ele sunt beneficiul direct al recursului compensatoriu."
Infractorului i-au rămas de executat patru ani şi jumătate de închisoare şi ar fi trebuit să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, pentru a fi supravegheat şi consiliat.
Până la această oră, Direcţia Naţională de Probaţiune nu a putut să confirme dacă fostul deţinut şi-a respectat obligaţiile faţă de consilieri. Oricum, aceştia spun că nu au fonduri suficiente pentru o reintegrare eficientă a celor eliberaţi.
Sorin Dumitrașcu: "Bugetul pentru activităţi educative este zero. Cum să faci educaţie, reintegrare?!"
În alte ţări, precum Marea Britanie sau Norvegia, agresorii sexuali sunt incluşi în programe intensive de consiliere, atât în timpul detenţiei, cât şi după. Iar examenul psihiatric atârna greu atunci când se ia în calcul liberarea condiţionată.
Gabriel Diaconu, psihiatru: "Când vorbim de recidivă, din start recidiva ar trebui să pună pe gânduri instanţă. Comportamentul în închisoare nu ar trebui să fie o variabilă pentru probaţiune. Ce nu se întâmplă în România şi ar trebui să se întâmple este expertizarea psihologică-criminalogică a individului. Pe parcursul detenţiei nu se schimbă anumite trăsături, mai ales la criminali. În România, există cazuri în care magistraţii nici nu iau în considerare rapoartele psihologice."
Alte ţări au luat măsuri mult mai dratice, condamnate de unii apărători ai drepturilor omului. În Polonia, de exemplu, la eliberare, infractorii de acest tip sunt obligaţi să urmeze un tratament medicamentos pentru reducerea apetitul sexual.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!