Cât vor primi în plus în mână bugetarii după creșterea salariului minim. 13.500 de salariaţi câștigă mai mult decât Iohannis
Toate salariile bugetarilor ar urma să fie modificate, conform unor surse guvernamentale. Proiectul legii salarizării va fi trimis săptămâna viitoare pentru evaluare Băncii Mondiale și Comisiei Europene.
Noua lege ar trebui să elimine diferențele dintre diverse categorii de angajați. Niciun salariu de bază de la stat nu va fi mai mare decât al președintelui. Mai mult decât atât, salariile vor avea două componente: una fixă legată de atribuții și una variabilă care va fi calculată în funcție de performanța fiecărui bugetar.
Noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, se va întâlni sămptămâna viitoare cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene pentru a evalua impactul bugetar al noului pachet de legi. Acestea presupun modificarea tuturor salariilor de la stat. Fiecare bugetar va avea o bază fixă și una de performanță, cea din urmă fiind evaluată de superiorul direct.
Adrian Codirlașu, vice-președinte CFA: „Se poate pune o limită în cât de mult să depășească acea componentă variabilă, componenta fixă. Nu știu, să nu fie mai mult de 30, 50%. În mediul privat există asemenea limite. Sistemul public este supradimensionat în România, a fost acum doi ani un studiu al consiliului Fiscal care menționa că România este numărul 1 ca și pondere a cheltuielilor pentru întreținerea aparatului bugetar”.
Potrivit datelor ANAF, în prezent sunt 13.500 de salariaţi din sectorul bugetar care încasează lunar net peste 12.000 de lei, adică peste salariul preşedintelui României. Sunt angajați cu funcții înalte, care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, dar găsim astfel de exemple și în diverse agenții și autorități ale statului, dar și în sănătate și educație.
Pe de altă parte, din septembrie, salariul minim ar urma să crească de la 3.000 de lei brut la 3.300 de lei. Concret, oamenii vor mai primi 83 de lei în mână.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „De exemplu salariul minim în Germania, anul trecut, a crescut de trei ori. Dacă vor fi scoase o parte dintre facilitățile, de exemplu din construcții, discuțiile sunt foarte clare ca să mărim salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni...”
De asemenea, Ministerul Muncii are trei variante pentru o nouă lege a pensiilor care au fost trimise deja la Comisia Europeană. Cel mai probabil, varianta finală va fi anunțată la începutul lunii septembrie.