Cât valorează o pensie decentă, în opinia românilor, față de ce oferă acum statul român. Reacția Coaliției
Un sondaj recent arată că românii consideră că o pensie decentă ar fi de 3.650 de lei, dublu față de cea medie, din prezent. Vârstnicii care iau bani puțini de la stat, după o viață de muncă, așteaptă majorările promise.
Însă, până acum, nu există nici un proiect scris, doar discuții. Liderul PSD spune că acea creștere de 15% a punctului de pensie, vehiculată de prim-ministru, îi va ajuta mai mult pe cei cu pensii mari, nu pe cei vulnerabili.
Bugetul pe anul viitor ar suporta o creștere cu 11%, dar calculele au mers până la o majorare cu 15%. Liderii Coaliției s-au ferit să anunțe un procent, deși decizia este în mâinile lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Mi se pare un pic incorect să măresc o pensie, să spun, de 18.000 de lei cu 2.700 de lei, cu un procent de 15%, şi o pensie până în 2.000 de lei, nominal, chiar dacă este acelaşi procent, foarte puţin. E posibil să găsim şi alte surse să echilibrăm aceste lucruri”.
Planul la care se gândesc social-democrații
Potrivit unor surse, social-democrații iau în calcul ajutoare de tipul celor acordate și anul acesta. Până la 1.200 de lei au primit la început de an pensionarii cu venituri de maximum 1.600 de lei. Iar în iulie, cei care aveau sub 2.000 de lei au mai beneficiat de 700 de lei.
Pe de altă parte, problema pensiilor speciale, cele mai mari din sistem, nu a fost încă tranșată. Banca Mondială a recomandat Guvernului ca reforma pensiilor să cuprindă raționalizarea celor speciale și creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiarii lor.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.
Discuțiile despre creșterea vârstei de pensionare, dar și modificarea indemnizației i-au făcut pe mulți procurori și judecători să ceară pensionarea, chiar dacă nu au ajuns la limita de vârstă. Doar joi, de pildă, la secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii sunt pe ordinea de zi 63 de cereri de pensionare.
Altfel, potrivit unui sondaj realizat de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat, românii se așteaptă la pensii duble față de ce oferă acum statul român.
Jumătate dintre români se tem că statul nu le va putea asigura o pensie decentă
3.650 lei, atât ar fi pensia decentă la care se așteaptă românii. Asta înseamnă o sumă de două ori mai mare față de cât este acum pensia medie. În prezent, doar 7% dintre pensionari au o pensie mai mare de 3.650 de lei. Pe de altă parte, 83% dintre cei chestionați spun că nu economisesc deloc pentru pensionare. Asta pentru că nu le rămân bani ca să pună deoparte.
Este și motivul pentru care mai bine de jumătate dintre români se tem că statul nu le va putea asigura o pensie decentă, mai ales că majoritatea spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, din moment ce nivelul ei e decisă politic.