Cât timp ai la dispoziție înainte să fii amendat că nu ai strâns zăpada de pe trotuarul din fața casei sau de la bloc
La 24 de ore după oprirea ninsorii, cine nu își curăță trotuarele din fața casei sau blocului poate fi sancționat.
Este o hotărâre dată de consiliile locale ale celor mai multe orașe din România și, după căderile de zăpadă de la sfârșitul săptămânii trecute, amenzile au început să curgă.
În Brăila, cele mai multe sancțiuni au fost date persoanelor care aruncau zăpada de lângă mașini, direct pe strada curățată de utilajele primăriei. Amenzi de până la două mii de lei pot fi aplicate și celor care nu îndepărteză țurțurii.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
În imagini de la Poliția Locală, apar câțiva bărbați din Brăila care au fost surprinși de polițiștii locali în timp ce aruncau direct în stradă zăpada de lângă mașini sau de pe trotuare. Au fost mirați când li s-a explicat că încalcă o hotărâre de consiliu local și vor fi amendați. Iar astfel de hotărâri au fost luate în mai toate orașele din România, inclusiv în capitală.
Bărbat: "Nu aruncăm în stradă. O punem aici și se topește. Or fi amenzi, sincer nu știu, dar eu nu arunc în stradă."
Un domn și-a făcut lună trotuarul din fața casei, chiar dacă vecinii nu i-au urmat exemplul. Și nici nu a avut nevoie de foarte mult timp.
Bărbat: "O oră și, două. Problema e de depozitarea zăpezii. Asta e marea problemă. O iei de aici și o pui dincolo, iar acolo te poți certa cu vecinii. Era ideal dacă se făcea ceva să scăpăm de zăpadă."
Bărbat: "Acum depinde de fiecare. Unii au dat, alții nu. Noi am dat, am așezat-o așa, cât s-a putut, lângă pomi, lângă..."
Persoanele care nu și-au deszăpezit trotuarele din fața caselor pot fi amendate și, de asemenea, sunt prevăzute sancțiuni și pentru cei care nu dau jos țurțurii de pe burlan sau de la streașina casei.
Pentru că au încercat să fie de bună credință, polițiștii au aplicat în special avertismente, dar nu au fost puține. Numai în Brăila, aproape o sută de persoane juridice au primit astfel de sancțiuni, verbale sau în scris.
Liliana Spoeală, purtător de cuvânt al Poliției Locale Brăila: "Doar în cazuri extreme, acolo unde oamenii nu au înțeles că nu au voie să arunce resturile de gheață, de zăpadă, în urma utilajelor de deszăpezire, pe carosabilul curat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale opt sancțiuni în valoare totală de opt mii de lei."
Valoarea sancțiunilor diferă de la un oraș la altul, dar, în cele mai multe localități, poate pleca de la un simblu avertisment și poate ajunge până la două mii cinci sute de lei.