Cat e pretul porcului de Craciun, luat de la crescatori. Clientii, sfatuiti sa mearga la veterinari
Cu doar cateva zile inainte de Craciun, nu e porc in batatura care sa nu simta amenintarea cutitului. Curand, din viata lor de huzur o sa se aleaga cativa metri de caltabosi, carnati, sangerete si sorici.
Crescatorii nici n-au timp sa respire, pentru ca orasenii le bat disperati la poarta, in cautare de produse traditionale.
"Uitati ce pulpa are! Fara grasime!" - Asa a reusit nea Ion din Afumatii Copaceni sa-si convinga clientii ca porcul de la el din batatura e cel mai bun. Dar pana sa bata palma, negociaza.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
"16 milioane... dansul mi-a dat 14, pana la urma a ajuns la 15 milioane."
"Vrem ceva proaspat cum am fost invatati de mici. Si am vazut si mediul in care a crescut cu casa.Te mai iei si dupa aspect.", spune Maria Radut, o clienta.
Iar dupa tocmeala merge si un pahar, cinste din partea clientului, in cazul de fata.
"Sa traiti. Si la anul sa venim. Sa dea Dumnezeu sanatate la toata lumea."
La o aruncatura de bat, in Calugareni, porcii sunt parjoliti aproape la fiecare poarta: "Care client vine, care ii place pe ala si-l ia."
Preturile variaza intre 10 si 13 lei.
"13 lei carcasa. Se mai negociaza in functie de om, de masina pe care o are."
Sunt destui si care vor pe masa de Craciun purcelusi de lapte. Acestia costa cel mult 150 de lei bucata.
"Sunt oameni care vin si cumpara de la noi chiar in fiecare an. Merge la doctorul veterinar, isi face analizele, a luat marfa si a plecat", spune Benone Butnaru, crescator de porci.
Exista si o categorie de public care apreciaza porcii vietnamezi.
"Avantajul acestor porci este ca au nivelul de cholesterol bun este foarte ridicat iar cel de cholesterol rau este zero. E mai scumpa carnea fata de porcul nostru cu vreo 10,15 lei pe kilogram", spune Tudor Pop, un proprietar.
Autoritatile ii sfatuiesc pe toti cei care cumpara de la particulari sa duca la veterinar carnea inainte sa guste din ea.