Cât de uşor e să comanzi droguri pe Internet în România. Mix-urile chimice, la modă
Aproape 800.000 de tineri din România sunt consumatori de cannabis, după cum arată ultimul raport european privind consumul de droguri.
Iar studiile Agenţiei Naţională Antidrog arată că numărul acestora s-a dublat în ultimii 3 ani. Autorităţile europene sunt îngrijorate şi pentru că adolescenţii îşi pot cumpăra mai uşor droguri.
Două treimi din tranzacţiile făcute în Europa pe internetul ascuns sunt legate de substanţe interzise, scrie acelaşi raport.
5,8 % dintre românii cu vârste între 15 şi 34 de ani se droghează cu cannabis, potrivit ultimului raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.
Dragoş are 25 de ani şi încearcă să scape de această dependență încă din adolescenţă.
Consumator de droguri: "Am fost prins pe stradă de poliţie cu iarba pentru consum. Din generaţia nouă, 60%, 70% fumează.
Reporter: "Din cei pe care îi cunoşti tu?"
Consumator droguri: "Da şi alţii pe care îi observ. Ca şi fumător îţi dai seama de alţii că sunt fumători."
Sorin Oprea - Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog: "Cannabisul este cel mai utilizat drog din România cu un consum concentrat în perioada actuală în polulatia de tineri // aproape de două ori mai mulţi decât în anul 2015."
Oficialii europeni spun că se confruntă şi cu apariţia în fiecare săptămână a unei substanţe psihoactive noi: diferite amestecuri chimice periculoase care au efecte precum morfină sau heroină. Andreea are 29 de ani şi spune că are probleme de la 15 ani din cauza drogurilor.
Consumatoare de droguri: "Simt că am pierdut mult din cauza drogurilor. încet încet am încercat să îmi refac viaţa, dar este foarte greu. ÎI sfătuiesc să nu se apuce fiindcă lumea asta e ca un chin. Chiar dacă îţi întinde cineva o mână, poate nu poţi să o apuci, iar dacă o apuci, poţi să o scapi şi să vazi din nou".
Acelaşi sfat îl da şi Edi, care a şi ajuns în închisoare din cauza drogurilor.
Consumator de droguri: "Trebuie să conștientizezi că e un drum greşit, nu mai poţi să ai grijă de afacerile tale, devii santajabil, nu mai ai propria conştiinţă."
Oficialii europeni sunt îngrijoraţi şi de faptul că adolescenţii sunt mult mai expuşi acum la consumul de droguri, pentru că le pot procura mai uşor de pe reţele sociale sau internetul ascuns.
Frédéric Denecker - reprezentantul Observatorului European pentru Droguri: "Vedem o mulţime de site-uri noi care apar peste noapte, nu numai pe internetul ascuns, dar şi pe internatul obişnuit, unde se vând aceste substanţe ilicite, câteodată nu ştim nici măcar ce substanţe sunt. Cetăţenii europeni le pot cumpăra online şi le primesc prin poştă acasă".
Două treimi din vânzările de pe "dark net" sunt legate de droguri. Reprezentanţii Observatorului european alături de oficialii de la Europol au descoperit 100 de pieţe de droguri online.