Cât de periculoase sunt iernile blânde pentru sănătate. Avertismentul meteorologilor
Virusul gripal nu este mai agresiv când nu e ger, așa cum mulți cred, ne liniștesc medicii, doar că oamenii ajung mai des în locuri aglomerate și astfel, boala se transmite mai repede.
Iar aceste condiții vor fi îndeplinite în weekend, în Capitală, când se anunță soare și 17 grade, mai mult cu 10-15 grade, decât ar fi normal.
În ultimii ani, temperaturile au fost tot mai ridicate și în sezonul rece de acum. În București nu am avut zăpadă. Un lucru anormal, spun meteorologii, dacă ne amintim iernile din anii trecuți.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cer senin, soare, o maximă de 11 grade în termometre și 0 la sută șanse de ninsoare. Așa poate fi descrisă ziua de joi din Capitală, dar și întreg tabloul de iarnă din care până acum a lipsit zăpada. Și nu sunt șanse să o vedem curând, pentru că în weekend sunt așteptate maxime de 17 grade și luni chiar 18 grade.
Schimbările bruște de temperatură ne pot afecta, însă, organismul și răcim mult mai repede.
Medic: „Nu e mai periculos când e mai cald, decât atunci când e ger. Suntem obișnuiți că e cald, la un moment dat e frig și da, am putea să ne imbolnavim mai ușor."
Climatolog: „Se poate vedea un trend ascendent al valorilor termince în baza cărora putem să vorbim și despre încălzire globală și chiar locală. Dacă vorbim de București constatăm că iernile nu mai sunt ca cele de altădată."
În iarna anilor 1941-1942, în Capitală a fost atins recordul absolut de temperatură: minus 32,2 grade în luna ianuarie. 1954 rămâne anul emblematic în care a nins atât de mult, încât oamenii săpau tuneluri în zăpadă.
În februarie 2010 s-au înregistrat -26 grade în Capitală.
Femeie: „Era zăpadă multă și mergeam la săniuș.”
Bărbat: „A nins foarte mult. Stăteam la curte și nu am putut să deschidem poarta și tata ne-a făcut un tunel și era cât casa. Mi se pare anormal acum să nu fie ca altădată.”
În ultimii ani, însă, lucrurile s-au schimbat radical.
Meteorolog: „La extrema cealaltă putem vedea cât de caldă poate fi o iarnă în Capitală și vorbim de o temperatură de 26 grade. În februarie 2016, Organizația Mondială de Meteorologie vorbea despre posibilitatea ca iernile să avem temperaturi din ce în ce mai ridicate."
Și așa am ajuns să avem temperaturi cu 10 grade mai mult decât normalul perioadei. Meteorologii ne atrag atenția, însă, că pe perioade scurte pot apărea episoade de iarnă severă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!