Dupa anul record in agricultura, seceta din 2014 isi arata primele efecte
O primavara nefireasca ne face curte, chiar daca ne apropiem calendaristic vorbind, de mijlocul iernii. Vegetatia resimte din plin aceste temperaturi extrem de ridicate pentru ianuarie.
Grav este ca meteorologii anunta pentru urmatoarele doua saptamani cel mult precipitatii slabe sub forma de ploi razlete. Nu este de mirare, asadar, ca cerealele au rasarit de-o palma, iar alte plante au inflorit, inclusiv migdalii.
Precipitatii abundente in luna martie. PROGNOZA METEO in Romania pentru urmatoarele trei luni
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Productia insa este compromisa. Pomii nu vor ajunge sa rodeasca, spun specialistii.
In Buzau, pe dealurile Istriei, migdalii sunt in floare. In mod normal, asta ar fi trebuit sa se petreaca in luna martie.
In sud, in Campia Romana, a rasarit rapita si plantele sunt deja de-o palma.
"Faptul ca plantele s-au dezvoltat atat de mult din cauza caldurii, ar fi o problema, dar alta este si ca s-au dezvoltat daunatorii, iar acum nu avem nici cum sa-i combatem", a sustin specialistii.
La Cluj, in ultima saptamana temperaturile nu au scazut sub zero grade in timpul zilei si in parcuri sau gradini au rasarit ghioceii. Mai e putin si vor inmuguri pomii fructiferi, spun oamenii, gandindu-se cu ingrijorare ca venirea gerului ar putea sa distruga totul.
Probleme sunt si pe Dunare, din cauza nivelului scazut al apei. In tot sezonul, in aproape toata Europa a fost seceta, asa ca fluviul a ajuns la cote cu mult mai mici fata de media multianuala pentru ianuarie.
La Giurgiu, apele masoara numai un sfert din cat ar fi normal. A avut loc si un incident: un convoi de barje a fost avariat grav, dupa ce a agatat epava unei nave scufundate, cu ani in urma, in sectorul bulgaresc.
Si la Braila nivelul Dunarii este atat de scazut, incat a inceput sa se vada cheiul vechi, aflat sub ape de zeci de ani.
Vestile nu sunt bune nici pentru perioada urmatoare. In urmatoarele doua saptamani, se anunta putine precipitatii.