Mai mulți români, suspectați că ar putea avea coronavirus. Măsurile luate de autorități


Ultimul update: Miercuri 26 Februarie 2020 10:09
Data publicarii: Miercuri 26 Februarie 2020 08:43
Categorie: Stiri actuale

În Buzău, o tânără revenită de curând din Veneţia a fost plasată în carantină, după ce a ajuns la spital cu simptomele bolii.

Două localităţi, din Suceava şi Maramureş, sunt monitorizate de autorităţi, pentru că mai mulţi locuitori s-au întors recent din Italia.

Iar primarul din Focşani, Cristi Misăilă, a fost tranşant. El a declarat că va închide oraşul dacă în urbe va apărea chiar și un singur caz confirmat de coronavirus.

O femeie de 29 de ani, suspectă de coronavirus, este din Râmnicu Sărat. Ea a mers la Spitalul de Urgenţă din Buzău, împreună cu soţul şi fiul lor de 2 ani - pentru că, dimineaţă, băieţelul era programat la un consult de rutină.

Doctorii au observat însă că tânăra avea febră, tușea şi acuza dureri musculare, iar când au aflat că s-a întors de curând din Italia s-a declanşat alertă.

Unitatea de primiri urgentă a spitalului a fost imediat izolată.

Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgenţă Buzău: „A fost izolată în UPU deoarce prezintă simptome de coronavirus. UPU, pe partea de primiri urgențe, pe unde vine ambulanţa este blocat."

Potrivit autorităţilor medicale din Buzău, femeia a venit din Veneţia pe 18 februarie, cu avionul, şi a aterziat în aceeaşi zi pe Aeroportul Internaţional Herni Coandă.

De aici a plecat cu maşina spre Râmnicu Sărat. A mers la Spitalul de Urgenţă din Buzău. De acolo - pentru că în judeţ nu există un spaţiu de izolare pentru pacienţii suspecţi de coronavirus - a fost trimisă, cu o ambulanţă specială la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Carmen Scântei , medic epidemiolog DSP Buzău: „La ora la care a venit dânsa era în febrilitate, mai prezenta simptomatologie polimorfă, mialgii, altargii, tuse, lucru care ne-a obligat să luăm această atitudine, adică de suspectare a unei posibile infecţii cu coronavirus şi de aceea s-a decis să o transferăm la Balş."

La Intitutul Matei Balş, femeia a intrat direct în carantină - unde aşteaptă rezultatele analizelor de coronavirus.

Ministerul Sănătăţii a transmis că măsura carantinei a fost luată până acum în cazul a peste 20 de români - care au revenit în ţară din zone afectate de coronavirus. Alţi peste o mie dintre dintre ai noştri sunt izolaţi la domiciliu.

Italia este cea mai afectată ţară din Europa de temutul virus.

O parte dintre românii aflaţi acolo - în principal cei fără asigurare de sănătate - au început să se întoarcă în ţară.

În Valea Moldovei - Suceava, au revenit din Italia aproape 20 de persoane. Directorul şcolii din localitate susţine însă că numărul lor ar fi de zece ori mai mare - dar oamenii nu şi-au anunţat întoarcerea pentru că mulţi au fost plecaţi în peninsulă la cerşit.

Localitatea este monitorizata de autorităţile medicale. Cei care au revenit de curând din Italia trebuie să completeze formulare cu locurile pe unde au umblat în peninsulă, iar la primul semn de boala sunt obligaţi să se izoleze la domiciliu şi să anunţe medicul.

La fel se întâmplă şi în localitatea Borşa din Maramureş.

Ioan Timiş, primar Borşa: „Zilele trecute s-au întors 70 de persoane care au fost luate în evidente şi sunt monitorizate. Zilele următoare este posibil să vină şi mai mulţi."

Măsurile dispuse de autorităţi - care se pregătesc să se lupte cu temutul virus - au început să stârnească revolte în unele localităţi. Părinţii unor elevi din Bacău au ieşit în stradă când au aflat că în internatul şcolii urmează să fie înfiinţat un centru de carantină.

În urma revoltei părinţilor, prefectura din Bacău a decis mutarea centrului de carantină într-un alt loc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO