Cât bacșiș au lăsat românii în primele două luni după ce ANAF a impus să fie impozitat. Ce spun managerii de restaurante
Românii au lăsat bacșiș peste 11 milioane de lei în primele două luni după ce ANAF a impus să fie declarat legal pentru putea fi impozitat.
Aceasta este însă doar cifra oficială, declarată de comercianți. Din această sumă, statul a câștigat 1,1 milioane de lei.
În restaurantele din România, cel puțin în marile orașe, oamenii s-au obișnuit deja să lase bacșiș cu cardul. Ba chiar îi încântă această opțiune pe care nu o aveau în trecut, fiind deseori puşi în situația în care să nu lase nimic peste notă pentru că nu aveau numerar la ei. Mulți manageri de restaurante au observat chiar o creștere a bacșișului de la implementarea noi legi.
Manager: ”A crescut mult ponderea de bacșiș cu cardul, la prima vedere e un ajutor pentru că de multe ori clienții nu aveau cash cu ei, nu puteau să lase bacșiș, e un beneficiu clar la prima vedere. În acleasi timp minusul este impozitarea, dar pentru că oamenii plătesc cu cardul poate lasă mai mult bacșiș sau mai mulți oameni lasă bacis decât lăsau înainte. Aș spune că 20 30 la sută a rămas cash restul pe card, mulți clienţi au fost bucuroși când au aflat că pot lăsa cu cardul”.
Estimarea cifrei de afaceri a industriei ospitalității pentru 2023 este de 6,5 miliarde de euro. Un calcul realizat de organizația patronală HORA arată că un bacșiș mediu de 3% raportat la această sumă și impozitat cu 10% ar duce la un câștig pentru stat de 19 milioane de euro. Cât despre cele 11 milioane de lei lăsate oficial bacșiș în primele luni.
Purtător de cuvânt HORA: ”Pare o cifră interesantă. Sunt convins că raportat la cifra pe care am previzionat-o noi pentru tot anul 2023 o să ajungem la nişte cifre frumoase care vor fi taxate, taxa pe care statul român o să o perceapă, cei 10 la sută, pe acest bacșiș, sunt nişte bănuți. Sm putea noi HORECA am putea să facem unul sau două spitale annual. Undeva la 50 la sută din total bacșiș încasat e încasat astăzi card, un lucru senzațional de bun”.
Potrivit legii, ospătarul este obligat să întrebe clientul dacă dorește să lase bacșiș. Însă unii clienți se trezesc cu bacșișul trecut pe bon fară să solicite acest lucru.
HORA: ”Este complet ilegal, nu poți să-i pui banii unui om pe notă fară să și dea acordul pentru acei bănuți, tu poți să-i ceri doar prețul pe produsul consumat și atât, că îl informezi printr-o notă de comandă dacă este dornic să lase ceva atunci e complet diferit, dar direct pe bonul fiscal este illegal”.
Recent, şeful Fiscului a declarat că deocamdată restaurantele nu sunt în atenția inspectorilor de la ANAF, insă ei pot face controale, dacă există sesizări în acest sens, din partea angajaților sau din partea clienților.