Cât ar costa economia Germaniei reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Zeci de miliarde de euro, pe scenarii
Serviciul militar obligatoriu ar costa economia germană miliarde de euro În funcție de scenariu, Institutul Economic din München se așteaptă ca producția economică anuală să scadă cu până la 70 de miliarde de euro.
Institutul Ifo din München avertizează asupra costurilor economice imense în cazul reintroducerii serviciului militar obligatoriu. În funcție de scenariu, acest pas ar putea reduce producția economică germană cu trei până la 70 de miliarde de euro, potrivit calculelor cercetătorilor. „Ca alternativă la recrutare, ar fi mai logic să finanțăm Apărarea cu mai multe resurse, pentru a-l face un angajator mai atractiv", a declarat expertul Ifo Panu Poutvaara, citat de ASB Zeitung.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius ( partidul SPD), a prezentat planuri pentru un nou model de recrutare în iunie, pe fondul războiului din Ucraina. El intenționează să refacă înregistrarea recruților, care a fost suspendată în urmă cu 13 ani. În plus, el intenționează să le ceară tinerilor să ofere informații despre dorința și capacitatea lor de a completa un chestionar și să se prezinte la selecție atunci când sunt chemați la recrutare. Și femeile tinere ar putea face acest lucru. În același timp, se discută deja de ceva vreme dacă este necesar un serviciu militar general sau o recrutare.
Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în Germania în 2011 de către ministrul apărării Karl-Theodor zu Guttenberg, după 55 de ani.
Cercetătorii economici au abordat trei scenarii: Dacă recrutarea s-ar aplica întregii grupe de vârstă, aceasta ar reduce producția economică cu 1,6%, adică 70 de miliarde de euro. Dacă doar aproximativ un sfert dintr-o grupă de vârstă ar fi recrutată, reducerea ar fi de 17 miliarde de euro. În cazul în care 5 % dintr-o grupă de vârstă ar fi recrutată - corespunzător modelului practicat în Suedia - ar fi vorba de 3 miliarde de euro.
„O recrutare în cadrul unui an fiscal ar cauza anual costuri economice care sunt aproximativ de aceeași mărime ca bugetul apărării și fondul special al Bundeswehr în 2024, însumate", a declarat expertul militar Marcel Schlepper. Costurile, conform studiului, apar în principal din cauza faptului că tinerii încep mai târziu să acumuleze educație suplimentară și active. Recrutarea îi obligă pe cei afectați să își adapteze planificarea educațională și profesională. În cadrul studiului, cercetătorii au constatat consecințe economice negative pentru venituri și consum până la sfârșitul vieții.
Potrivit experților, introducerea serviciului militar obligatoriu ar determina, conform calculelor, doar puțin mai mult de jumătate din costurile economice totale toate din scenariile - cu aceleași capacități militare care cresc în același ritm. Cu toate acestea, această variantă ar exercita o presiune mai mare asupra bugetului de stat, deoarece ar trebui plătite salarii mai mari.
În plus, cercetătorii sunt preocupați și de echitate: Dacă este necesar doar un procent mic dintr-o grupă de vârstă, acest lucru ridică îndoieli semnificative cu privire la justiție, având în vedere distribuția inegală a sarcinilor, a declarat Poutvaara. La salarii mai mari, toată lumea ar trebui să finanțeze în mod egal cheltuielile guvernamentale crescute.
Dacă planurile ministrului Apărării, Boris Pistorius, privind serviciul militar obligatoriu vor fi puse în aplicare, bărbații tineri și, potențial, femeile tinere vor fi obligați să facă serviciul militar. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Ifo din Munchen, reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar putea reduce producția economică a Germaniei cu până la 70 de miliarde de euro.