Castelul Peleș, închiriat de Guvern cu 6.000 de lei. Statul român l-ar putea cumpăra
Statul român este interesat de cumpărarea Castelului Peleş de la Familia Regală. Ministerul Culturii a confirmat demersurile pe care le face în aceste zile.
Pe de altă parte, Casa Regală nu a comentat deocamdată subiectul. Valoarea stabilită în anul 2010 era de 30 de milioane de euro, însă nicio parte nu a înaintat o sumă. Între timp, Guvernul plăteşte 2 lei pe metru pătrat, chirie lunară, bani pe care ANAF îi impozitează.
Ministerul Culturii anunţă că Statul Român ar vrea să cumpere Castelul Peleș. Într-un răspuns pentru ProTV, oficialii susţin că ar fi oportună cumpărarea „în cazul în care există disponibilitate din partea Casei Regale".
Deocamdată, este aproape finalizat noul contract de închiriere dintre stat şi Familia Regală, după ce o comisie de negociere s-a întrunit acum două luni, potrivit Ministerului Culturii ca să pună la punct toate detaliile.
Castelul Peleş este un monument unicat, unul dintre cele mai valoroase din Europa. Construcţia a început în 1875l la dorinţa lui Carol 1, primul rege al României, şi a durat 41 de ani. În 1948, a fost naţionalizat de comunişti şi ulterior a funcţionat ca muzeu. În 2008, Castelele Peleş şi Pelişor au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I, care a spus atunci ca Palatul va rămâne în folosul românilor pentru eternitate.
În ultimii ani clădirea s-a degradat, iar reparaţiile şi restaurările s-au lăsat aşteptate pentru că autorităţile au spus că nu pot investi bani publici într-o proprietate privată. Iar Casa Regală a spus la rândul său că nu are 4 milioane de euro măcar pentru urgenţe.
Suprafața clădită a castelului este de 3.220 de metri pătraţi, iar în prezent statul Român plăteşte pentru grandioasa construcţie o chirie lunară de 6.000 de lei, adică sub 2 lei pe metru pătrat. Cu tot cu chiria pentru Castelul Pelișor, Terenul domeniului şi încă o anexă suma ajunge la 11.000 de euro.
Castelul are 160 de camere, 30 de săli de baie, 2.330 de corpuri de iluminat. Pentru construcția sa, au lucrat în decursul timpului mii de arhitecți, proiectanți, zidari, fierari, meșteri de diverse profesii din peste 30 de țări și 20 de etnii, iar costurile totale de construcție s-au ridicat atunci la 16,4 milioane lei aur.
În 2010, statul a vrut să-l cumpere cu 30 de milioane de euro, dar venirea crizei a stricat planurile Guvernului de atunci. Peleşul aduce anual un milion de turişti, în special străini.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!