Casele vechi din Transilvania vor fi salvate. Reabilitatea se face după tehnici străvechi cu ajutorul voluntarilor
Adevărate bijuterii arhitecturale, casele vechi din Transilvania sunt acum salvate și modernizate.
Le readuc la viață tinerii care nu vor ca satele pitorești de la noi să dispară. Banii vin din sponzorizări, iar reabilitatea se face după tehnici străvechi cu ajutorul voluntarilor.
În satul Tecșești din judeţul Alba mai sunt 15 locuitori, majoritatea în vârstă. Ionuţ şi Cornelia s-au îndrăgostit de aceste meleaguri, iar acum încearcă să salveze cât mai multe case tradiţionale. Una dintre ele, construită în urmă cu 130 de ani, a fost recondiţionată, iar acum este o bijuterie.
Ionuț Onea – inițiatorul proiectului: "Mai avea un rest de acoperiş de tablă, casa a trecut prin două incendii, a fost refăcută, în momentul preluării nu mai era locuită de 15-20 de ani. Sunt gospodarii lăsate în sat neîngrijite, vrem să le aducem la imaginea lor inițială şi să le dăm locuitorilor să se ocupe de ele să cazeze turişti".
Localnică: "După ce bătrânii au murit, copii au plecat de aici s-au părăsit. Turiștii vin și de prin Franţa, şi de prin Belgia şi Spania şi de prin toate părţile".
Acum voluntarii şi meşterii din zonă lucrează la o șură veche de peste 60 de ani. Prima dată va fi refăcut acoperişul, cu paie şi crengi din pădure. Tehnica de lucru din zonă îi va oferi o viața câteva decenii de acum încolo.
Localnic: ”Erau la 40 de familii şi acum sunt 14-15. Chiar şi din Moldova au venit să îşi facă casă de vară”.
Pentru că aici sunt pajişti întinse, păduri şi vai ameţitoare, iniţiatorii proiectului vor să transforme zona într-una turistică. Au în plan să ridice și şase căsuţe noi pe structură de lemn, cu nuiele de alun, piatră şi saci de pământ.
Cornelia Onea - inițiatoarea proiectului: "Ne-ar plăcea ca această zonă să fie călcată de cât mai mulţi viziatori pentru că oamenii au plecat şi au nevoie de un motiv ca să se întoarcă. Are potenţial turistic, sunt locuri de vizitat”.
Peisajele și atmosfera ce te poartă înapoi în timp, în satul strămoşilor noştri, fac locul atrăgător pentru turiştii din ţară şi de peste hotare.
Sursa: Pro TV
Etichete: voluntari, reabilitare, Transilvania, case traditionale, case vechi,
Dată publicare:
04-09-2021 08:09