Familia Regală va părăsi Palatul Elisabeta. Mesajul transmis de Casa Regală


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 12 Ianuarie 2018 11:53
Categorie: Stiri actuale

Familia Regală va părăsi Palatul Elisabeta. Anunţul a fost făcut vineri, după ce negocierile dintre Guvern şi Casa Regală privind o eventuală chirie au eşuat iar Executivul a dat aviz negativ proiectului de lege care reglementează statutul Casei Regale

Familia Regală a confirmat că va părăsi Palatul Elisabeta până pe data de 5 februarie şi va respecta astfel legea. Este vorba despre o lege din 2001 care prevede că membrii Familie Regale pot rămâne aici cel mult 60 de zile după decesul Regelui Mihai. 

Anunțul a fost făcut vineri, printr-un comunicat de presă, în care Custodele Coroanei spune că va respectă legea,care îi obligă pe moștenitorii Regelui Mihai să părăsească reședința, după 60 de zile de la moartea Majestății Sale. Proiectul de reglementare a statutului juridic al Casei Regale, care le-ar fi permis să rămână la Palatul Elisabeta, a primit între timp, aviz negativ de la Guvern.

Situat în apropierea Arcului de Triumf, Palatul Elisabeta are peste 1.600 de mp și o grădină de aproape 13 mii de mp. Statul român i-a atribuit această clădire Regelui Mihai în 2001, ca locuința pentru un fost șef de stat, însă numai pe durata vieții.

Potrivit legii, Familia Regală mai poate sta la Palatul Elisabeta trei săptămâni. În plus, trebuie să evacueze clădirea până pe 5 februarie, atunci când se împlinesc 60 de zile de la moartea Regelui Mihai.

Reprezentanții Familiei Regale spun că nu au negociat până acum cu RAAPPS pentru a rămâne la Palatul Elisabeta și după această dată. Așa că ar începe evacuarea săptămâna viitoare.

Mesajul Familiei Regale: "Nu s-a primit la Casa Majestății Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. După dată de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acționa conform legislației în vigoare.", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Agrepres, într-un interviu televizat, premierul Mihai Tudose spune că Familia Regală a cerut să mai stea un an la Palatul Elisabeta în aceleași condiții ca până acum, după care să plătească orice chirie va cere statul, solicitare care a fost refuzată. Mai mult, Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege care propunea, printre altele, că membrii Familiei Regală să poată folosi gratuit Palatul Elisabeta timp de 49 de ani. Este vorba despre inițiativa lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceau de reglementare a statutului juridic al Casei Regale, la finalul anului trecut.

Și un grup de academicieni, profesori și artiști și-au exprimat nemulțumirea față de acest proiect de lege care ar alătura Familia Regală de partidul politic al lui Ion Iliescu.

Scrisoare către Guvern, Președinte și partide politice

"Orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral şi trebuie taxată ca atare.

Ne manifestăm deschis îngrijorarea față de acțiunea Partidului Social Democrat, moștenitor direct al fostului partid comunist. Tentativă actuală a partidului, al cărui președinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea acelorași demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în țară."

Proiectul de lege se află în acest moment în dezbatere la comisiile din Senat.

Casa Regală, bilanț după 20 de ani de prezenţă în România: ”Au fost plătite din fondurile Regelui Mihai”
Casa Regală, bilanț după 20 de ani de prezenţă în România: ”Au fost plătite din fondurile Regelui Mihai”
VIDEO PROTVPLUS.RO
furtuni în țară
Zonele lovite grav de furtunile de vineri. Pompierii au intervenit în 40 de localități
Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani
Imagini ireale cu un autobuz STB inundat în timpul furtunii din Capitală. Reacția călătorilor
Măsuri excepționale pentru vizita Papei în București. 50.000 de pelerini vor sosi
Cutremur la Academia de Poliţie. Culisele scandalului care a dus la demisia conducerii
Alerta peștelui stricat. Strategia prin care este scos la vânzare, deși este alterat
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
Cod portocaliu de vijelii și grindină, prelungit în estul țării
O mamă din Brașov și-a amenințat copilul că-l abandonează în cartierul de romi și l-a târât cu mașina
Tornadă pe un câmp din Ialomița. Explicațiile ANM și reacția martorilor
Mii de oameni blocați pe Șoseaua Petricani. Bariera s-a stricat din cauza ploii
Ploaia torențială din București a inundat cartiere întregi. Mii de mașini blocate în trafic
GALERIE FOTO. Urmările ruperii de nori din Capitală. Mai multe străzi și mașini inundate