Familia Regală va părăsi Palatul Elisabeta. Mesajul transmis de Casa Regală

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 12 Ianuarie 2018 11:53
Categorie: Actualitate

Familia Regală va părăsi Palatul Elisabeta. Anunţul a fost făcut vineri, după ce negocierile dintre Guvern şi Casa Regală privind o eventuală chirie au eşuat iar Executivul a dat aviz negativ proiectului de lege care reglementează statutul Casei Regale

Familia Regală a confirmat că va părăsi Palatul Elisabeta până pe data de 5 februarie şi va respecta astfel legea. Este vorba despre o lege din 2001 care prevede că membrii Familie Regale pot rămâne aici cel mult 60 de zile după decesul Regelui Mihai. 

Anunțul a fost făcut vineri, printr-un comunicat de presă, în care Custodele Coroanei spune că va respectă legea,care îi obligă pe moștenitorii Regelui Mihai să părăsească reședința, după 60 de zile de la moartea Majestății Sale. Proiectul de reglementare a statutului juridic al Casei Regale, care le-ar fi permis să rămână la Palatul Elisabeta, a primit între timp, aviz negativ de la Guvern.

Situat în apropierea Arcului de Triumf, Palatul Elisabeta are peste 1.600 de mp și o grădină de aproape 13 mii de mp. Statul român i-a atribuit această clădire Regelui Mihai în 2001, ca locuința pentru un fost șef de stat, însă numai pe durata vieții.

Potrivit legii, Familia Regală mai poate sta la Palatul Elisabeta trei săptămâni. În plus, trebuie să evacueze clădirea până pe 5 februarie, atunci când se împlinesc 60 de zile de la moartea Regelui Mihai.

Reprezentanții Familiei Regale spun că nu au negociat până acum cu RAAPPS pentru a rămâne la Palatul Elisabeta și după această dată. Așa că ar începe evacuarea săptămâna viitoare.

Mesajul Familiei Regale: "Nu s-a primit la Casa Majestății Sale nicio ofertă din partea RAAPPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta. După dată de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acționa conform legislației în vigoare.", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Agrepres, într-un interviu televizat, premierul Mihai Tudose spune că Familia Regală a cerut să mai stea un an la Palatul Elisabeta în aceleași condiții ca până acum, după care să plătească orice chirie va cere statul, solicitare care a fost refuzată. Mai mult, Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege care propunea, printre altele, că membrii Familiei Regală să poată folosi gratuit Palatul Elisabeta timp de 49 de ani. Este vorba despre inițiativa lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceau de reglementare a statutului juridic al Casei Regale, la finalul anului trecut.

Și un grup de academicieni, profesori și artiști și-au exprimat nemulțumirea față de acest proiect de lege care ar alătura Familia Regală de partidul politic al lui Ion Iliescu.

Scrisoare către Guvern, Președinte și partide politice

"Orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral şi trebuie taxată ca atare.

Ne manifestăm deschis îngrijorarea față de acțiunea Partidului Social Democrat, moștenitor direct al fostului partid comunist. Tentativă actuală a partidului, al cărui președinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea acelorași demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în țară."

Proiectul de lege se află în acest moment în dezbatere la comisiile din Senat.

Casa Regală, bilanț după 20 de ani de prezenţă în România: ”Au fost plătite din fondurile Regelui Mihai”
Casa Regală, bilanț după 20 de ani de prezenţă în România: ”Au fost plătite din fondurile Regelui Mihai”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu