Casa Regala propune schimbarea Zilei Nationale a Romaniei. Noua data la care am putea sarbatori
Casa Regala a Romaniei doreste sarbatorirea Zilei Nationale pe 10 mai, in loc de 1 decembrie.
Anuntul a fost facut chiar astazi cand se implinesc 147 de ani de la venirea Regelui Carol I in Romania si 86 de ani de la incoronarea lui Mihai Intai ca monarh.
Pentru prima data de la reluarea ceremoniilor, fostul suveran nu este in tara, ci in Elvetia, alaturi de regina Ana, care este bolnava.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Ziua monarhiei a inceput cu un maraton in Herastrau la care au participat peste 300 de oameni. Unul dintre participanti are 80 de ani si a inceput sa alerge de la 57.
"Nu alerg in fiecare zi, ca altfel n-as mai putea sa alerg aici, dar la doua zile trei tot alerg, mai trebuie si odihna apoi", a declarat Anton Mos-Ion.
Dupa ce a castigat cursa, Vlad le-a spus tuturor colegilor de ce regele Mihai nu a venit astazi sa-i premieze.
- Regele nu e acasa pentru ca este regina bolnava si sta cu ea.
- Stii cati ani are Regele?
- Da, are 92 sau 93 de ani.
Principesa mostenitoare Margareta si Printul Nicolae au fost astazi gazdele tuturor evenimentelor organizate de Casa Regala.
"Este o zi istorica, are foarte multe semnificatii si poate, acum si cu semnalele politice favorabile, dar si din motive meteorologice, uitati ce vreme frumoasa este, poate 10 mai va fi din nou ziua nationala a Romaniei", a declarat Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale.
Acum aproape un secol si jumatate, 10 mai aducea bucurie in toata tara. In cinstea Regelui se trageau 101 salve de tun, ostenii si megiesii defilau prin centrul Bucurestilor si se organizau serbari campenesti. Romanii celebrau astfel Incoronarea, Regatul si Independenta. Pe 10 Mai 1866 s-a pus temelia Dinastiei de România prin sosirea la Bucuresti a lui Carol I. Tot pe 10 Mai, 15 ani mai tarziu, tara devenea Regat, iar domnitorul ei, Rege.
Astazi, fostul suveran i-a predat din atributiile sale Printului Nicolae, care nu a vorbit inca in public niciodata. In acelasi timp Mihai I nu a mai tinut niciun discurs in ultimii doi ani, insa cel din urma a fost memorabil:
"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri! Asa sa ne ajute Dumnezeu!" - Majestatea Sa Regele Mihai I.
Majestatea este in Elvetia, impreuna cu Regina Ana, care are piciorul in ghips. Cu toate astea, pregatirile pentru celebra petrecere din gradina Palatului Elisabeta au decurs normal.