Care este starea celor doi pompieri transferați la un spital din Bruxelles. „Sunt optimist că rănile se vor vindeca spontan”
Mai mulți pacienți cu arsuri grave au început să fie transferați către spitale din țări ale Uniunii Europene.
Primii care au plecat sunt doi pompieri tineri, în stare stabilă, dar în comă indusă. Alți doi au ajuns în Italia, cinci în Austria și Germania, plus unul în Norvegia. În total, opt țări și-au oferit ajutorul pentru a prelua din răniții care nu pot fi tratați la noi.
Primii doi pacienți, pompieri, cu arsuri pe căile respiratorii, au ajuns la Spitalul Militar din Bruxelles, cu o aeronavă Spartan a Forțelor Aeriene Române.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi pompieri români au ajuns la Spitalul Militar Regina Astrid. Au fost transportați la spital cu două ambulanțe. Din informații neoficiale, în echipajul de pe salvări se afla și un cadru medical român, astfel să poată facilita comunicarea între pacienți și cadrele medicale belgiene.
Spitalul Regina Astrid gestionează dezastre și urgențe militare, dar este și centru pentru pacienții cu arsuri pe suprefețe mari. Este același spital unde au fost tratați mai mulți români, inclusiv victime de la Colectiv.
Cei doi pompieri sunt internați la Secția de Arși. Medicii spun că au arsuri pe 10% din suprafața corpului, pe brațe și pe față. Deocamdată, sunt în comă indusă.
Thomas Rose, șeful unității de arși de la Spitalul Regina Astrid, Bruxelles: „Transferul s-a derulat foarte bine, pacienții sunt în stare stabilă, au tolerat bine transportul și acum primesc deja tratament specializat în unitatea noastră de terapie intensivă. Văzând leziunile, estimăm o spitalizare de patru, șase săptămâni. Cred că unul dintre pacienți va avea nevoie de intervenție la mâini. În privința celui de-al doilea, sunt optimist că rănile se vor vindeca spontan cu tratament adecvat”.
O a doua aeronavă Spartan, cu doi răniți, internați inițial la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, a decolat la opt dimineața, cu destinația Italia.
Avionul militar a aterizat la prânz, iar pacienții, civili, au fost duși duși la Spitalul San Raffaele din Milano. Din păcate, starea unuia este critică, potrivit Ministerului Sănătății.
La ora 16:00, cinci pacienți, pompieri, au plecat tot cu o aeronavă militară spre spitale din vestul Europei. Trei vor fi tratați la Viena, în Austria, și doi la Berlin, în Germania. Un alt pacient va fi transferat în Norvegia.
Prin Mecanismul European de Protecție Civilă, România a solicitat să trateze în alte țări din Uniunea Europeană 18 pacienți cu arsuri grave. Ministerul Sănătații a anunțat că opt țări vor să ne ajute, iar autoritățile au acceptat oferte pentru zece locuri până acum.