Căpșunele românești au „înroșit” solariile din județul Satu Mare. „Le oferim clienţilor posibilitatea să culeagă chiar ei”
Cu o săptămână întârziere față de anul trecut, căpșunele românești au „înroșit” solariile din județul Satu Mare.
Sunt extrem de căutate, pentru că sunt mult mai gustoase decât cele de import, se laudă producătorii, și se vând cu prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei pe kilogram.
Un tânăr din Odoreu, județul Satu Mare, a început să cultive căpșuni împreună cu familia. Inițial, avea trei solarii, iar acum a ajuns la cinci. Pentru că afacerea merge bine, vrea să acceseze și fonduri europene ca să se extindă.
Daniel Sabo, producător: „Noi le oferim clienţilor posibilitatea să culeagă chiar ei, celor care sunt puţin mai sceptici. Mai avem şi varianta cu livrare la domiciliu, încă din pandemie, şi la piaţă”.
Și în Micula Nouă, o familie cultivă căpșuni de aproape 20 de ani, și pe câmp și în solarii: „Avem o producție foarte bună și au rodit mult căpșunii. Avem o producție medie de 700 de grame pe plantă în spațiu protejat”.
Radu Cocîrcă, inginer horticol: „Piața de desfacere e inundată de importuri din Turcia și Grecia, care au un preț mult mai mic”.
Cum fructele nu rezistă mai mult de două-trei zile, producătorii încearcă să le vândă cât de repede pot.
Ileana Mașnița, producător: „Dacă eu le culeg astăzi, pe mâine nu mai arată așa, își schimbă culoarea”.
Însă clienții sunt extrem de mulțumiți de gustul fructelor românești.
Client: „Căpșuni de nota 10, foarte bune, foarte gustoase”.
Acum, la început de sezon, prețul unui kilogram variază între 25 și 30 de lei, în funcție de piața de desfacere. Însă, după ce vor apărea și cele culese de pe câmp, prețul va mai scădea.