Capitala riscă să piardă lupta cu gunoiul. Planul Gabrielei Firea
Bucureștiul riscă să se umple de gunoaie în câțiva ani. Avertismentul vine chiar de la primarul Capitalei.
Gabriela Firea susține că actualele gropi de deșeuri vor ajunge la capacitate maximă în patru ani. Soluția ar fi ca locuitorii să colecteze resturile selectiv, ceea ce în acest moment, nu se întâmplă.
O altă variantă propusă de Primărie este construirea unui incinerator de gunoaie, în București sau în Ilfov, dacă oamenii vor fi de acord.
După o dispută aprigă pe tema poluării din București, primarul Gabriela Firea și ministrul mediului Costel Alexe s-au întâlnit miercuri să discute și despre deșeurile din Capitală.
Întâlnirea a avut loc la Ministerul Mediului, unde s-a discutat despre riscul ca Bucureștiul să se umple de gunoaie, așa cum s-a întâmplat și în alte orașe mari din Europa, de pildă Napoli.
Motivul: cele două gropi de gunoi care funcționează, Chiajna și Vidra, sunt aproape de capacitatea maximă, iar cea de la Glina nu are toate autorizațiile de mediu.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Groapa de gunoi de la Glina și altele sunt aproape pline în patru ani.''
Problema este că deși în București trăiește 9% din populația României, Capitala produce 20% din cantitatea de gunoi din întreaga țară. Și mai grav este că bucureștenii nu colectează selectiv.
Bucureștiul produce anual peste 1,2 milioane de deșeuri, potrivit master planului pentru gestionarea gunoaielor: 15% sunt reciclate, 10% sunt arse în fabrici de ciment. Problema e că 75% din deșeuri ajung la groapa de gunoi.
Ce e drept, nici primăriile de sector nu au creat o infrastructură care să-i ajute pe oameni să selecteze gunoiul, astfel că gradul de colectare este de nici 10%.
Așa că deșeurile din Capitală trebuie selectate manual în stații special amenajate.
Primarii prezenți la întâlnirea de miercuri de la Minister promit să instaleze pubele pentru colectarea hârtiei, metalului, plasticului și sticlei, dar se plâng că bucureștenii nu le folosesc nici pe cele care există deja.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Vom face o campanie de conștientizare a populației.''
Ținta de colectare selectivă în acest an este de 50%, adică de cinci ori mai mare decât reușesc autoritățile acum.
Ministrul Mediului spune că există o procedură de pro infringement, adică am putea fi sancționați de Comisia Europeană, în cazul gropilor de gunoi de lângă București. Între timp, Primăria vrea să construiască în București sau Ilfov un incinerator de deșeuri. Potrivit proiectului, acesta ar costa aproape 150 de milioane de euro și ar arde peste 20% din gunoaiele Capitalei. Dacă bucureștenii se vor opune însă, nu va mai fi construit.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: masuri, deseuri, gunoaie, ministrul mediului, colectare,
Dată publicare:
16-01-2020 07:02