Canalizările din România, în stare deplorabilă. Ce obiecte aruncă românii
Mii de tone de gunoaie plutesc în rețeaua de canalizare a oraşelor, pentru că mulți români aruncă acolo tot ce e murdar sau le prisosește, de la cutii și PET-uri, până la skiuri și piese de mobilier.
Se miră apoi că sistemul refulează, umple străzile, subsolurile, și chiar locuințele de mizerie. În București, Apa Nova scoate anual peste 18.000 de tone de deșeuri din sistemul de canalizare.
Imaginile surprinse în Brașov în timpul operațiunii de curățare a unui canal, arată cât rău ne putem face singuri.
În canalul care trece pe sub străzile Brașovului ajung cantităţi impresionante de ambalaje şi obiecte de uz comun amestecate cu deşeuri menajere. Apa le duce până în staţia de epurare, dacă nu cumva se blochează pe traseu.
Sistemul de canalizare se înfundă adesea cu plastic, şerveţele umede, păr şi grăsimi alimentare aruncate în vasul de toaletă. Din când în când toate acestea refulează în subsoluri.
Asociaţiile de proprietari sunt nevoite să solicite echipe de intervenţie pentru a desfunda coloanele de apă menajeră uzată. Operaţiunea costă între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de numărul de ore de muncă şi cantitatea de deşeuri extrasă.
Reprezentanţii companiei de apă din Braşov susţin că au fost cazuri în care oamenii au ridicat capacul de la reţeaua de canalizare pentru a arunca acolo obiecte de mari dimensiuni.
Alina Bălătescu, reprezentant Compania de apă Brașov: „Vorbim chiar de schiuri, sănii, plăpumi, paturi şi piese de mobilier, au fost multe situaţii în care am găsit animale moarte."
Gunoaiele aruncate în reţeaua de canalizare cresc costurile de epurare a apei.
Dorin Berdelea, maistru mecanic: „În 4 ore se adun[ 5-6 containere de 1,5 metri cubi care înseamnă enorm, peste 6 tone şi atunci trebuie suplimentat personalul. Este un volum atât de mare de muncă, plus că utilajele se defectează, intră cârpe, beţe.”
Procesul de epurare este unul de greoi şi de durată. Aici pe secundă intră peste 1000 de litri de apă uzată. Pentru ca această cantitate să fie curăţată este nevoie de aproape o oră, ţinând cont că trebuie să treacă prin trei procese de epurare: mecanic, biologic şi chimic.
Şi în Bucureşti, din reţeaua de canalizare se strâng în fiecare an 18.000 de tone de gunoi.