Capcane pentru cei ce se aventurează cu ATV-ul în zone interzise. Amenzile ajung la câteva mii de lei
Sunt tot mai dese situaţiile în care pasionaţii de plimbări pe ATV încalcă legea, de dragul aventurii.
Accesul cu vehicule motorizate în parcuri naţionale este interzis, iar cei care nu respectă regulile riscă amenzi de câteva mii de lei, dar asta nu pare să-i oprească.
Cei care sunt însă la polul opus şi au luat dreptatea în mână au de dat explicaţii în faţa poliţiştilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Parcul Național Călimani, de exemplu, cineva a montat capcane care îi pun în pericol şi pe turiştii care ajung pe jos în zonă.
Scenele au fost surprinse de doi turiști în Parcul Național Piatra Craiului. Cei cu ATV-uri nu aveau voie să intre cu vehicule motorizate în aria protejată.
Pentru că întâlnirea a devenit tensionată au fost alertate autoritățile.
Alt parc național, alt exemplu. Zona Arieșeni-Vârtop, din Apuseni, în inima parcului terenul e brăzdat de roțile ATV-urilor.
Pe drumul forestier care duce spre intrarea din Parcul Național Călimani cineva a montat astfel de capcane periculoase - cuie sudate pe o bară metalică.
Capcane pentru ATV
Câțiva turiști veniți pentru schi de tură au cerut acordul silvicultorilor să intre pe drumul forestier. După ce au trecut însă de barieră, s-au trezit cu roțile vehiculelor sparte în capcane și au sesizat poliția.
Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru distrugere și încearcă să-i găsească pe făptași.
Pavel Fola, inginer Ocolul Silvic Lunca Bradului: „Noi am închis. Avem dispoziție în weekend să închidem bariera. Probabil pe cineva derajează că nu poate să treacă. Accesul circulației este interzis".
Gyorfy Zoltan, Salvamont Salvaspeo Mureș: „Valea Ilvei este una dintre cele mai frecventate trasee turistice din județul nostru".
Capcanele montate pe drumuri îi pun în pericol și pe turiștii care vin pe jos în zonă.
Miko Istvan: „Sunt niște fiare în care dacă calci e periculos. Au fost alergători, femeie gravidă care se plimba în pădure".
Basarab Bârlădeanu, directorul Administrației Parcului Național Călimani: „Accesul, conform legii, trebuie făcut cu mijloace pedestre sau mijloace eco-turistice. Se poate merge cu bicicleta, cu trăsura, cu cai sau cu alte mijloace hipo, nicidecum cu mijloace motorizate".
Amenda pentru accesul în aria naturală protejată cu vehicule motorizate variază între 5.000 și 10.000 de lei.
Printr-un program național, Romsilva intenționează să monteze 1.600 de camere de supraveghere în puncte cheie, pe fondul forestier. Deocamdată au fost instalate 177.