Cantitate record de pește din Marea Neagră, în 2023. Magazinele preferă să aducă din import pentru că este mai ieftin
În 2023, a fost capturată cea mai mare cantitate de pește din Marea Neagră din ultimul deceniu, anunță pescarii români susținuți și de biologi.
Temperaturile ridicate din această iarnă au prelungit perioada de pescuit, iar marea care nu s-a răcit mult le-a permis peștilor să se înmulțească. Din păcate, peștele prins în Marea Neagră nu ajunge în toată țara. Îl cumpără pe aproape tot cherhanelele de pe litoral, iar magazinele preferă să aducă din import pentru că este mai ieftin.
În fiecare dintre bărcile pescarilor întorși din largul mării sunt cel puțin 300 de kilograme de stavrid și chefal - pești care, până acum, erau capturați până cel târziu în octombrie. Marea încă destul de caldă a prelungit perioada de pescuit.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Adrian Bâlbă, biolog: „Sperăm ca migrația să înceapă acum în ianuarie - februarie și să avem o continuitate vis-a-vis de pescuit. Capturile au fost foarte bune anul acesta, calcanul bineînțeles regele capturilor.”
Din barcă, peștele ajunge direct în cherhanalele de pe litoral. Acolo, clienții cer doar pește prins în ape românești, iar proprietarii au încheiat înțelegeri cu pescarii și le cumpără toate capturile. Din acest motiv, în piețe și în magazine, nu mai ajung calcanul, stavridul și chefalul din Marea Neagră.
Vânzătoare: „Avem pește de Mediterana, biban de mare sălbatic.”
Vânzătoare: „Toată marfa este de import Grecia, din păcate.”
Pentru lipsa din magazine a peștelui prins în apele românești ale Mării Negre mai există și o explicație..
Cristina Folgea, administrator pescărie: „Marfa de Grecia este mult mai ieftină față de marfa românească. Aproape cu 20 la sută față de marfa românească.”
Sorin Mănăilă, președinte Federația Romfish: „Acolo este o bursă de pește aproape în fiecare localitate și se reglează prețul în funcție de cerere și ofertă.”
Potrivit raportărilor, anul trecut, pescarii români au capturat din Marea Neagra 380 de tone de pește, 1.100 de tone de rapane și 100 de tone de midii.
Pe de altă parte, un raport al Institutului Național de Statistică arată că românii consumă într-un an 120 de mii de tone de pește. Doar 10 la sută din această cantitate provine din apele noastre.