Cum s-a țepuit singur statul. Nu mai poate recupera bani plătiți unor educatoare pentru o perioadă când nici nu erau angajate
Două educatoare din Iași au încasat compensații de peste 46.000 lei pentru tăierile salariale din 2011, deși nici nu erau angajate pe atunci, iar acum statul nu mai poate recupera banii pentru că a sesizat mult prea târziu instanța.
Două educatoare din Iași care au încasat nejustificat compensații pentru tăieri salariale dintr-o perioadă în care nici nu erau angajate vor rămâne cu banii pentru că grădiniția la care lucrează și-a dat seama prea târziu de eroare făcută, scrie Ziarul de Iași.
Cazul a ajuns în instanță abia în martie 2022, când Grădinița cu Program Prelungit nr. 29 a înregistrat la Tribunalul Iași un dosar prin care cerea angajatelor sale să dea înapoi 32.028 lei, respectiv 14.620 lei, reprezentând diferențe salariale nejustificate, acordate în 2014 și 2015.
Este vorba despre compensații acordate în acea perioadă în mai tot sistemul bugetar, după ce, în perioada crizei economice din 2009-2011, Guvernul Boc de atunci a tăiat salariile și pensiile românilor.
Angajații au câștigat ulterior în instanță banii înapoi, iar plata s-a făcut eșalonat pe perioada mai multor ani, începând cu 2014-2015. Cele două educatoare au beneficiat și ele, la ”grămadă”, de respectivele compensații, ca angajate ale grădiniței.
Grădinița a făcut acțiune în instanță la 7 ani după prescrierea faptei
Problema este că ele s-au angajat abia din 2013, astfel încât nu suferiseră niciun fel de tăieri salariale în perioada 2009-2011 și nu ar fi trebuit să primească nimic.
Educatoarele au încasat banii și, evident, nu au spus nimic, iar fapta a ieșit la iveală abia în septembrie 2021, în urma unui control de audit al IȘJ Iași. Inspectoratul a cerut grădiniței să recupereze banii de la cele două educatoare, iar unitatea a mai așteptat apoi alte câteva luni până să încerce o acțiune în instanță.
Conform legii, termenul de prescripţie a dreptului de a cere obligarea cuiva la returnarea unor bani încasaţi necuvenit este de trei ani. Acest termen începea să curgă din momentul în care se făcuse plata nemeritată. Prin urmare, în martie 2022, dreptul la acţiune era stins de mult.
Grădiniţa a contestat deciziile tribunalului, dosarele intrând pe rolul Curţii de Apel.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: iași, educatoare, teapa, compensatii,
Dată publicare:
06-01-2024 09:36