Canicula îi sufocă pe români: ”Am leșinat în tren”. Când se schimbă vremea
Căldura sufocantă a încins și sâmbătă în mai toate regiunile țării. Aerul a fost irespirabil, în special în sud, unde maximele au ajuns la aproape 40 de grade la umbră. Și mai greu a fost pentru cei nevoiți să călătorească.
Așa cum se întâmplă pe caniculă, trenurile au avut întârzieri mari, iar ei au ajuns la destinație nervoși și obosiți.
La prânz, în București, pe un soare arzător, maximele au urcat până la 36 de grade Celsius, însă temperatura resimtă de corpul uman a fost de aproape 40 de grade. Cel mai cald a fost la Zimnicea și Turnul Măgurele - 38 de grade la umbră. Chemate la zeci de cazuri, echipajele de urgență au avut o zi grea.
În Timișoara, la o cișmea din centrul orașului, oamenii au stat la rând să se răcorească și să-și ia apă.
Bărbat: ”Cu apă, ne ferim de temperaturile astea ridicate. Căutăm locurile propice, cu acestă pălărie de protecție și trecem mai departe”.
La amiază, în sudul țării erau aproape 40 de grade la umbră.
Viorica: ”Un piculeț de apă, cu mersul pe la umbră, ne mai ajută un pic și vântul. Am tot timpul cu mine sticluța cu apă”.
”Căldura era infernală, nu puteai nici să respiri”
La fel de cald a fost și în Baia Mare.
Adriana Covaci, actriță Teatrul Municipal Baia Mare: ”De obicei vin în zilele caniculare de vară și pun apă pentru animăluțe și pentru păsări. Și lor le este sete. Am considerat că și păsărilor, animalelor, copacilor și florilor le e sete”.
Îmbrăcați cât mai lejer, călătorii au încercat să se ferească de căldură. La prânz, peroanele Gării de Nord erau pline. Cei mai mulți au ajuns cu întârziere la destinație.
”- Vin de la Sibiu.
- Și a avut întârziere?
- 117 minute.
- Aer condiționat ați avut?
- A fost așa și așa, dar foarte multă mizerie, din astea aruncate pe jos”.
”- Aerul condiționat?
- A mers lângă geam, dar în rest, nu neapărat. Cred că 24-25 de grade, am luat o apă de 2 litri”.
Un drum de coșmar a fost și pentru călătorii care au plecat vineri seară din București spre Galați.
Tânără: ”Erau niște condiții execrabile – aerul condiționat nu mergea, eram oameni unii peste alții, era plin, nu aveai loc să te miști – căldura era infernală, nu puteai nici să respiri – și s-a și stricat trenul și am rămas în comuna Dedulești două ore”.
Vin furtuni și grindină
Tânără: ”La un moment dat eu am și leșinat în tren, acum două săptămâni, venea de la Ploiești spre București, dar nu era aer condiționat și era suprapopulat”.
Valul de căldură a persistat și sâmbătă în țara noastră. E drept, temperaturile nu au mai urcat la fel de mult ca zilele trecute. În București, la prânz, maxima a ajuns la 35 de grade la umbră. Așadar o zi sufocantă, mai ales pentru cei care au călătorit.
În Gara de Nord, 13 trenuri au avut întârziere. Asta pentru că sunt lucrări pe traseu, iar atunci când temperatura șinelor depășeste 50 de grade, viteza de circulație a trenurilor se reduce cu 20-30 km/h.
Vremea se va schimba în sâmbătă noapte. Un cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii acopera nouă județe din sud-vestul țării.
Mihai Timu, meteorolog: ”Ne așteptăm la fenomene mai violente atunci când se dislocă masa de aer, intensificări ale vântului 80-90 de km, cantități de apă însemnate, este posibl ca până dimineața să apară și probleme de ordin hidrologic”.
Săptămâna viitoare, temperaturile se vor apropia de normalul perioadei.