Canicula este la fel de chinuitoare pentru animale cum este și pentru noi. Recomandările specialiștilor
Canicula este la fel de chinuitoare pentru animale cum este și pentru noi. Specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinare au lansat un ghid de bune practici pentru fermieri și pentru cei care au animale de companie.
Apa proaspătă nu trebuie să lipsească, iar transportul și plimbările sunt indicate doar după lăsarea serii ori dimineața devreme.
Aceasti porci din satul Alămor, județul Sibiu, primesc de câteva zile un tratament special, după ce temperaturile au sărit de 34 de grade.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Viorel Geler, gospodar: „Mai mult la umbra stau săracele! Le mai dăm drumul la aer în grădina. Foarte cald, caniculă prea mare, la noi nu s-a prea pomenit”.
Nu toate animalele pot fi adăpostite în ogradă atunci când soarele dogoreşte. Stăpâna acestor văcuţe a dus cireada la păscut aproape de pădure, unde adie ușor vântul. De câteva ori pe zi, le coboară la adăpat.
Ana Frățilă, crescătoare de bovine: „Apoi 100 de litri de apă bea o vacă mare. Toată ziua, de dimineaţă până sera”.
Autoritățile îi sfătuiesc pe gospodari şi pe fermieri să nu uite de confortul animalelor în aceste zile toride.
Cătălin Cherejdi, medic veterinar: „Suntem obligaţi tot timpul să găsim locuri umbroase, să fie libere, să nu stea tot timpul în acelaşi spaţiu închis în care se pot supraîncălzi, să nu le supunem muncii fizice mai ales în timpul caniculei”.
Nici animalele de companie nu trebuie neglijate. La bloc, de exemplu, temperatura poate depăși 30 de grade în timpul unei zile toride.
Cătălin Cherejdi, medic veterinar: „Mai ales la cele care stau la bloc şi sunt scoase destul de frecvent afară. Să alegem orele dimineţii şi orele serii când este mai răcoare, eventual să alegem şi parcurile sau zonele care sunt mai umbroase. Să avem apă la discreţie tot timpul, să le schimbăm apa, apa rece şi îndestulată”.
În aceste zile, transportatorii de animale trebuie să respecte obligatoriu niște reguli: transportul se face doar pe timp de noapte sau dimineaţă devreme, când e mai răcoare. În plus, trebuie să le asigure ventilație și apă necuvântătoarelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, canicula, caldura, specialisti, recomandari,
Dată publicare:
30-07-2021 08:24