Când vom scăpa de praful saharian. Explicațiile specialiștilor ANM
Norul de praf din Sahara a ajuns peste România. Dovada că, miercuri dimineaţă, autoturismele, plantele şi geamurile erau pline de stropi roşiatici.
Dincolo de disconfortul creat, în special şoferilor, pulberile le pot face rău şi plantelor, dacă se aşează în cantităţi mari. Meteorologii spun că, în câteva zile, norul va migra către Turcia, Grecia şi Bulgaria.
Praful din Sahara a pus stăpânire pe capitală de la prima oră. În aceste imagini se vede cum parbrizele autoturismelor sunt acoperite de un nisip fin.
În această dimineaţă, majoritatea oamenilor au făcut acelaşi lucru, pentru a se asigura că nu există stricăciuni, dar nu poate fi vorba de aşa ceva pentru că particulele de praf sunt extrem de fine. Practic masa de aer extinsă care conţine şi particule de praf saharian a intrat pe teritoriul României marţi noapte. S-a format un nor, iar picurii de ploaie au agăţat praf saharian în aer. Ploaia a determinat astfel apariţia prafului roşiatic pe maşini, locuinţe şi plante.
Această masă de aer tropical s-a format deasupra Africii, în urma unei furtuni care care a ridicat praful în atmosferă. Duminica a început să se deplaseze, cu ajutorul curenţilor, din zona de Nord a Africii spre Europa şi a acoperit sudul, centrul şi estul continentului. Nu a iertat nici România.
Alina Şerban, meteorolog: "Aceste particule de praf saharian se pot vizualiza pe această hartă în ciclam, sunt doar zone cu ciclam intens, aceste zone reprezintă concentraţii mai mari de praf cum se observă aici, vedem că are o deplasare sud-vest-nord est, vor merge spre Grecia, Turcia, Bulgaria, în partea de sud est a ţării noastre''.
În Craiova şi Timişoara, spălătoriile de maşini au avut de două ori mai mulţi clienţi că într-o zi obişnuită.
Fenomenul apare în special primăvara când se încălzeşte vremea.
Cristian Nichita, meteorolog: "Acest praf saharian se va menţine în atmosferă şi în zilele următoare, dar este antrenat spre suprafaţa solului, de precipitaţii''.
Specialistii spun că cei care au probleme cu respiraţia şi alergii ar putea suferă mici neplăceri, aşa că le recomandă să poarte o astfel de mască de protecţie vineri, atunci meteorologii avertizează că este aşteptată o cantitate mai mare de praf saharian peste România.
Praful saharian conţine granule de quart şi oxizi de fier, de aici şi culoarea roşiatică. Potrivit specialiştilor câţiva microni fac plantele să sufere. Acestea risca fie să se sufoce fie să se dezvolte aberant.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!