Când va atinge România vârful valului 3. Vom avea 10.000 de noi infectări zilnice
Valul trei al pandemiei este și mai agresiv. Dacă ar fi să alegem o culoare pentru cât este de rea este situația, am colora Europa de Est în roșu.
Țările vecine României se confruntă cu o situație atât de gravă, încât autoritățile au decis noi măsuri: de la prelungirea carantinei naționale, la subvenționarea testelor rapide și accelerarea vaccinării.
Ce vedeţi înroşit pe hartă reprezintă evoluţia îngrijorătoare a îmbolnăvirilor, deceselor şi cazurilor grave, în ţările din jurul României. Medicii se aşteaptă ca peste 2-3 săptămâni să ajungem la vârful valului 3, ceea ce ar însemna o medie şi de 10.000 de noi infectări zilnice. Responsabile sunt noile tulpini ale virusului, care se transmit mult mai uşor şi dau forme mai grave de boală.
O să plecăm de la situaţia României, ca să înţelegem că, deşi în număr absolut, numărul infectărilor şi deceselor de la începutul crizei sanitare este cel mai mare, raportat la cât de mare este populaţia ţării, noi încă stăm bine, faţă de următoarele tari.
Slovacia este pe primul loc la numărul de morţi în Europa, raportat la un milion de locuitori, la două săptămâni şi pe locul 3 la numărul de infectări, calculate la suta de mii de oameni, la 14 zile.
Cehia este pe locul doi la numărul deceselor în Europa, raportat la populaţie şi pe primul loc la numărul de infectări, la două săptămâni.
Ungaria e pe locul 3 ca decese şi pe locul doi la numărul de infectări, totul raportat la populaţie, cumulat în 14 zile.
Vecinii bulgari sunt pe locul patru în această statistică sumbră, realizată pentru toată Europa, atât la numărul deceselor, cât şi al îmbolnăvirilor raportate la intervalul etalon de timp şi la populaţie.