Când s-ar putea produce în România Remdesivir, singurul medicament eficient împotriva Covid-19
Remdesivir, singurul medicament dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus, ar putea fi produs și în Romania.
Producătorul american a dat deja patentul altor fabrici pentru că nu mai poate face față numărului mare de comenzi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Singura fabrică de medicamente din România s-a arătat interesată pentru a prelua o parte din producție și așteaptă acum răspunsul de la americani.
Ar putea să treacă însă un an de zile până când acest lucru se va întâmpla, dar pentru bolnavii de la noi ar fi o șansă în plus.
496 de români diagnosticați cu infecția COVID-19 sunt acum în secțiile de terapie intensivă din toată țara.
Mulți dintre ei ar putea avea o șansă în plus dacă ar primi Remdesivir. Însă doar unii dintre ei vor beneficia de acest medicament.
Stocurile sunt pe terminate în multe spitale, iar în altele deja s-au epuizat.
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: ”Sunt cantități limitate pe care le dăm acelor pacienți care dezvoltă acest grad crescut de citokine proinflamatorii. Nu știu dacă putem să asigurăm la toți pacienții, odată ce ai intrat în forma severă de boală, mari lucruri, mari minuni nu mai putem face".
România și Spania, principalii beneficiari de Remdesivir din UE
Medicamentul Remdesivir este fabricat de Gilead Sciences, în Statele Unite ale Americii și România îl primește prin Comisia Europeană, care a încheiat un contract de 63 de milioane euro cu fabrica.
Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.
În august au fost livrate peste 8.000 de doze, la începutul lunii septembrie alte aproape 3.000, iar până la sfârșitul lunii vor mai fi livrate doar alte 3.000 de fiole din acest medicament.
Primele 140.000 de doze, furnizate în întreaga lume, au fost epuizate, iar conform The Guardian, administrația Trump a cumpărat acum peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producția pentru iulie și 90% din august și septembrie.
Iar urmările se văd deja în toate țările în care numărul pacienților care au nevoie de acest medicament a crescut, inclusiv în România.
Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al comitetului executiv al OMS: ''Începe să fie și aici o competiție, e normal că SUA și-au păstrat cantitatea lor, sigur că odată cu creșterea numărului de cazuri, aceste cifre cresc. Cazurile s-au înmulțit și în alte țări, noi și spaniolii am fost principalii beneficiari, între timp multe țări au început să aibă număr mare de cazuri''.
Pentru că nu mai pot face față comenzilor mari, reprezentanții Gilead au hotărât să dea patentul și altor companii producătoare.
Cei de la Pfizer au anunțat deja un acord în acest sens și vor furniza servicii de fabricație contractuală la compania Kansas, SUA, pentru a fabrica și furniza Remdesivir pentru Gilead.
Ministrul Sănătății nu este optimist
Pentru România, salvarea ar putea veni de la compania Antibiotice Iași, singura fabrică de medicamente din țară.
Aici ar putea fi făcută o linie de producție de Remdesivir. Este nevoie însă de o implicare deosebită din partea autorităților, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.
Ioan Nani, directorul Companiei Antibiotice Iași: ”Am anunțat că putem prelua patentul, dar nu am primit încă răspuns. Abia peste un an poate intra în producție".
Prof. dr. Alexandru Rafila: ”Sunt mai multe fabrici din întreaga lume care au aplicat să poată să producă total sau parțial, pentru că s-ar putea ca doar anumite etape din producție să fie alocate unei anumite fabrici. Există intenții și personal, chiar am încercat să ajut la găsirea unei soluții de găsire de parteneriat cu compania producătoare. Noi avem un producător național, Antibiotice Iași, care într-un anumit moment ar putea să devină partenerul unei astfel de soluții. Să speram că viitorul va aduce și vești bune''.
Minsitrul Sănătății însă nu este la fel de optimist.
”Reporter: Avem șanse să producem la noi în țară Remdesivir?
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Deocamdată nu, începem să producem deocamdată antidiabetice orale și sperăm și Eutirox. Am produs până acum și acel hidroxoclorochina”.
În lipsa Remdesivirului, medicii folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS COV 2. Însă nu întotdeana sunt la fel de eficiente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, produse, remdesivir,
Dată publicare:
22-09-2020 18:15