Când ar putea rămâne România fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Musta: "O situație tragică și îngrijorătoare"

Când ar putea rămâne România fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Musta:
Pro TV

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, susține că în cazul în care numărul de cazuri noi de Covid-19 va continua să crească în același ritm, într-o săptămână – două nu vor mai fi locuri în spitale.

“Un calcul matematic arată că într-o săptămână - două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește”, a precizat Musta.

Medicul a avertizat că la spitalul din Timișoara nu mai sunt locuri la ATI, situația fiind una critică.

“La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească. Tot matematica, statistica, arată ca la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri foarte critice și decese în ATI“, a precizat medical timișorean, la Digi 24.

Virgil Musta a povestit prin ce trec medicii, spunând că personalul medical se confruntă cu situații tragice.

Citește și
Virgil Musta
Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două săptămâni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

“Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijorătoare, iar medicul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență”, a mai spus Musta.

Câte locuri mai sunt la ATI pentru cazurile de Covid

 

Duminică s-a înregistrat un nou record în ceea ce privește numărul pacienților cu Covid-19 internați la ATI.

Potrivit bilanţului oficial, în unitățile sanitare, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.482. Dintre acestea, 828 sunt internate la ATI - o cifră record.

Deja tot mai multe spitale nu mai fac internări în secțiile de terapie intensivă, iar salvările sunt direcționate spre alte județe, unde locurile eliberate sunt ocupate foarte repede de pacienți în stare critică.

 

Pe 1 octombrie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirma că numărul de locuri la ATI este “aproape dublu” faţă de numărul persoanelor care sunt internate în secţiile de terapie intensivă. Cum în acea zi erau 557 de pacienţi la Terapie Intensivă, rezultă că la începutul lunii, existau în total circa 1.000 de locuri la ATI pentru pacienţii Covid-19.

Ulterior, în emisiunea “Doctor de bine”, Nelu Tătaru a precizat că “avem aproximativ 2.200 paturi de ATI pentru COVID-19, din care 1050 sunt complet dotate, utilate pentru terapie intensivă”. Este vorba de numărul total de paturi, nu de numărul de paturi libere.

Asta ar însemna că în clipa de faţă, în toată ţara ar mai fi libere la ATI în jur de 230 de paturi complet dotate.

Tot atunci, Nelu Tătaru mai menționa că la nivel național sunt 4.500-4600 de paturi de terapie intensivă, pentru orice categorie de bolnavi, 3.600 dintre acestea fiind dotate cu ventilatoare. De asemenea, ar mai fi încă în depozite ventilatoare care trebuie să fie redistribuite în unitățile sanitare.

 

Doctorii se pregătesc pentru medicina de dezastru

 

În cazul în care numărul de cazuri va crește în același ritm specialiștii se pregătesc pentru așa-numita medicină de dezastru, când doctorii decid ce pacienți internează în funcție de șansele de supraviețuire, aşa cum s-a întâmplat în regiunea Lombardia din Italia.

Ministrul Nelu Tătaru spunea însă sâmbătă, când la ATI erau mai puţin de 800 de pacienţi, că nu crede că se va întâmpla aşa ceva.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesaj teribil al medicului Virgil Musta:
Mesaj teribil al medicului Virgil Musta: "Nu vă faceți planuri de Crăciun". Avertismentul lui Arafat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, trage un semnal de alarmă, după numărul mare de cazuri noi anunțate în ultima săptămână, spunând că nu ne putem face planuri de Crăciun în acest an.

Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două săptămâni
Medicul Virgil Musta: Ideal ar fi să se blocheze totul două săptămâni

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara crede că pentru scăderea însemnată a numărului de infecţii cu virusul SARS CoV-2 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.