Parlamentul European a publicat regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice
Parlamentul European a publicat marți regulamentul pentru eliberarea și verificarea pașapoartele verzi electronice.
12 țări din Uniune, cum ar fi Bulgaria, Grecia și Spania, au implementat deja acest certificat. Urmează și România, spun responsabilii, de la 1 iulie, dacă și Parlamentul își va da acordul. Deocamdată, senatorii întârzie aprobarea directivei europene.
12 țări din Uniunea Europeană au implementat deja certificatul verde care atestă schema completă de vaccinare, trecerea prin boală în ultimele șase luni, ori existența unui test negativ. Este documentul care le permite cetățenilor să circule fără să mai stea în carantină.
Printre ei sunt și vecinii noștri bulgari.
Ivaylo Vesenkov, reporter BTV: ”Bulgaria foloseşte deja certificatul verde digital la graniţe. Conţine dovada că turistul a fost vaccinat complet împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul COVID sau s-a însănătoşit după infectare.”
În România, lucrează la proiect angajați de la Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, INSP și STS, iar prima fază de testare s-a încheiat cu succes. Pentru că vorbim însă de milioane de oameni care vor putea să își descarce documentul, este nevoie de mai multe verificări.
Cătălin Chircă, specialist STS: ”Vom avea și foarte multe testări de performanță și securitate ale sistemului. Ne așteptăm să fie un sistem accesat de foarte multe persoane și de aceea trebuie să asigurăm timpul necesar dezvoltării și testării.''
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Săptămâna viitoare vor exista câteva acte normative care să reglementeze adoptarea în România a acestui certificat și toate celelalte ordine de ministru subsecvente.''
Autoritățile de la noi mai au la dispoziție două săptămâni pentru a pune lucrurile la punct, însă, pentru ca România să poată elibera certificate verzi, directiva europeană trebuie să fie aprobată de Parlamentul de la noi. De mai bine de o lună situația este blocată chiar în prima cameră decizională, adică la Senat. Dacă senatorii își vor da în cele din urmă acordul, urmează aprobarea de la colegii lor din Camera Deputaților.
Între timp, românii care călătoresc în străinătate folosesc adeverință care atestă că s-au vaccinat anti-Covid. Până acum, aproape un milion de români au descărcat din Registrul Electronic National de Vaccinare această adeverință. Din păcate, numărul vaccinărilor a scăzut, astfel încât România are un surplus de doze, iar unele centre de imunizare au fost închise.