Când am putea merge în vacanţe cu certificatul verde. De ce s-a renunţat la termenul "paşaport de vaccinare"

Dată publicare: 20-04-2021 18:46
Dată actualizare: 20-04-2021 19:43


Vin promisiuni din partea instituțiilor europene că vom putea pleca în vacanță, la vară, fără să stăm în carantină.

Românii și ceilalți europeni vor avea certificate verzi digitale pentru a putea călători mai ușor pe durata pandemiei. Pe baza acestor documente țările membre nu vor mai impune restricții.

Parlamentarii europeni votează în această perioadă regulamentul.

Noul certificat verde, un document valabil în toate țările europene, va servi drept dovadă pentru cei vaccinați, ca să fie scutiți de carantină sau de interdicții. Pentru cei neimunizați certificatul va trebui să conțină un test negativ sau o dovadă că au trecut prin boală și au anticorpi.

Ca să obținem certificatul va trebui să facem o cerere către autorități. El va putea fi stocat pe telefonul mobil sau alt dispozitiv sau îl putem obține în format fizic, pe hârtie, pentru a fi verificat ușor în aeroporturi, gări sau autogări. Pentru cei care călătoresc cu avionul, de pildă, se lucrează la o modalitate de verificare în momentul check-in-ului online, iar varianta pe hârtie va putea fi verificată la îmbarcare, prin citirea codului unic imprimat.

Adina Vălean, comisar european: „Nu e o condiție prealabilă pentru libera circulație, pentru că este deja un drept fundamental. Totuși, în condițiile actuale, în care țările cer diferite documente, în diferite maniere, un document standard, care să ateste vaccinarea, testarea sau recuperarea după boala, va funcționa ca un facilitator al călătoriilor.”

Documentul va fi gratuit, însă cei care nu sunt vaccinați vor trebui să plătească pentru teste.

Marian Jean Marinescu, europarlmentar: „Acest certificat respectă drepturile tuturor, și ale celor care vor să se vaccineze, și ale celor care nu vor să se vaccineze, pentru că cei care se vaccinează și obțin acest certificat pot să aibă facilități. Cei care nu se vaccinează și nu vor acest certificat, dacă vor să călătorească, vor trebui să respecte cerințele statului respectiv.”

Consiliul European a propus o valabilitate de un an pentru certificatul verde. Pe de altă parte, parlamentarii europeni spun că circulă multe informații false despre acest subiect.

Vlad Ghoerghe, europarlamentar: „Că o să ne urmărească, că o să ne vadă cineva unde suntem tot timpul și că o să ne fure datele personale, fie alte state membre, fie operatorii de transport. Nimic mai fals. Unul dintre pilonii acestui certificat verde este tocmai faptul că nu se va face schimb de date personale, va fi doar o verificare a unei linii de cod.”

Alin Burcea, Asociația Națională a Agențiilor de Turism: „S-a folosit într-un mod nefericit de cineva termenul de pașaport de vaccinare, care a dus la următoarea gândire: în cazul în care nu am pașaport nu pot să călătoresc, deci pașaportul nu e bun. Pentru noi, din turism, a fost foarte greu să le explicăm la toți că nu e altceva decât un certificat.”

Certificatul verde european va fi votat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European, astfel încât să fie gata până la începutul sezonului estival.


VIDEO PROTVPLUS.RO