Reuters: Țările UE au convenit oficial să introducă ”pașaportul Covid” pentru turiști

Dată publicare: 15-04-2021 10:00
Dată actualizare: 15-04-2021 10:09


pașaport COVID

Țările Uniunii Europene au convenit oficial, miercuri, să introducă permise de călătorie COVID, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară.

Surse diplomatice citate de Reuters au declarat că în perioada următoare vor fi negociate detaliile cu parlamentarii europeni.

Certificatele ar permite persoanelor vaccinate, celor care s-au vindecat de COVID-19 sau persoanelor cu rezultate negative ale testelor, să călătorească mai ușor în UE, unde restricțiile de circulație au afectat foarte mult turismul de peste un an.

Cele 27 de state membre ale UE ”și-au subliniat angajamentul de a pregăti cadrul legal până în vara anului 2021”, se arată într-un document agreat la nivel de ambasadori, citat de Reuters.

Parlamentul European, care trebuie, de asemenea, să fie de acord cu această propunere, pentru ca acordul să intre în vigoare, urmează să decidă propria sa poziție la sfârșitul acestei luni. Discuțiile finale dintre parlamentari, ambasadori și oficiali UE vor începe în luna mai.

Țările UE lucrează în paralel pentru a se asigura „că sunt disponibile soluțiile tehnologice necesare”, se arată în decizia UE27, astfel încât noile certificate digitale sau cele fizice, pe hârtie, să poată fi folosite odată ce vor fi aprobate.

În acordul statelor membre UE sunt incluse și dispoziții împotriva discriminării față de cei care nu pot sau nu doresc să se vaccineze, și permite efectuarea unor teste pentru a dovedi recuperarea medicală.

În timp ce statele membre ar putea fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE, anumite țări ar putea, de asemenea, să elibereze certificate care să accepte vaccinurile Sputnik din Rusia sau vaccinurile Sinovac din China, care sunt autorizate doar pe teritoriul lor.

De asemenea, unele țări din UE ar putea decide dacă acceptă un certificat referitor la un vaccin care nu este aprobat de autoritățile de reglementare din UE.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO