Cameră de audiere a minorilor, înființată la Tribunalul din Târgu Mureș. Ce rol are
O cameră de audiere a minorilor a fost dată ieri în folosinţă la Tribunalul din Târgu Mureş. Mobilierul este adecvat celor mici, iar decorul a fost astfel conceput încât audierile micuţilor să fie mai prietenoase.
Cifrele din ultimul an arată că numărul cazurilor în care sunt implicaţi minori a crescut considerabil. Numai la Tribunalul din Mureş au fost înregistrate 522 de cazuri.
O canapea, mai multe spații de joacă, cărți, jucării, un birou, dar și foarte multe culori calde - aşa arată noua cameră de audieri pentru minori. Întreg ambientul a fost gândit de o echipă de psihologi şi designeri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Copii se pot juca şi răsfoi o carte și pot intra întru-un mediu prietenos."
Audierea minorilor este o sarcină deosebit de delicată pentru instanțele de judecată în aproape toate situațiile. Cazurile sunt dramatice: fie că este vorba despre divorţul părinţilor, fie despre diferite abuzuri.
Veronica Szasz, președinte Tribunal Mureș: „Am fost afectată profund de momentul în care într-o anume cauză, părinții îşi disputau împărțirea minorilor. Faptul că unii dintre copii nu erau vizaţi de către părinţi m-au afectat într-un mod absolut."
La Târgu Mureş, camera va fi folosită şi de celelalte instanţe, chiar şi de judecătorii Curţii de Apel, mai ales că aceştia au dosare despre copii care au fost abuzați.
Gabriela Groza, psiholog judiciar: „Este foarte dificilă audierea unui copil - cu cât e vârsta mai mică cu atât poate fi mai complicat. După aceea, vin emoţiile morale: vinovăţia, ruşinea pe care o simt legat de abuz, legat de faptul că uneori li se pun întrebări care nu ar trebui să li se pună, cum ar fi: de ce nu ai făcut nimic? De ce nu ai spus la nimeni? Şi atunci se învinovăţesc şi mai tare.”
Andreea Ciucă, președinte Curtea de Apel Târgu Mureș: „Unii dintre colegii mei, de exemplu, s-au retras tot așa, camera nefiind amenajată, dar au găsit un spaţiu mai bun. I-au dat desene şi prin intermediul lor au început să vorbească, m-a durut. Sunt nişte chestii deosebit de dramatice.”
Anual, mii de minori sunt audiaţi în instanțele din țara noastră, iar statisticile arată că numărul este în creștere de la an la an. În perioada pandemiei a crescut numărul divorţurilor, dar şi al cazurilor de violenţă domestică. Situaţii în care este nevoie şi de audierea minorilor.