Cum se "negociaza" pentru casele RA-APPS: pretul e dictat iar informatiile sunt date contra-cost
Dupa zeci de licitatii in care a vandut doar un imobil acum in faza negocierii directe, RA-APPS a mai reusit sa instraineze inca 4.
Informatiile sunt disponibile doar contra-cost iar pretul nu se negociaza, desi legea spune ca da. Mai mult, odata ajuns la fata locului cumparatorul afla ca imobilul este ocupat si blocul are bulina. Urmariti un material, filmat cu o camera ascunsa.
La prima vedere, apartamentul de 51.000 de euro, cu trei camere, dintr-o zona centrala a Capitalei, pare o adevarata comoara imobiliara.
Alegeri 2024
11:28
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Până unde poate merge puterea primului om în stat conform Constituției
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
Cumparatorul afla abia la vizionare ca blocul este incadrat in clasa a doua de risc seismic. Mai mult, desi procesul de vanzare nu este finalizat, chiriasul spune ca i s-a propus deja prelungirea contractului.
CAMERA ASCUNSA
Chririas: "Nu mai inteleg nimic ca m-a sunat pentru prelungirea contractului si eu stiam ca e cineva interesat."
Functionarul care prezinta apartamentul isi asigura insa clientul: contractul nu va mai fi prelungit daca apartamentul este cumparat. De altfel, imobilul se afla la a patra tentativa de vanzare, "iar legea spune ca daca s-a inregistrat o singura oferta, RA-APPS transmite invitatia la negociere ofertantului".
"In cazul in care, dupa a treia licitatie s-a inregistrat o singura oferta de cumparare, RA-APPS transmite invitatia la negociere ofertantului", spune Ordonanta privind reglementarea vanzarii imobilelor proprietate a Statului.
Iata insa ce inseamna negocierea cu unicul cumparator interesat de casa.
-Acum am venit sa vizitam apartamentul, nu sa negociem.
-Bine, cu cine pot sa negociez, asta voiam sa stiu.
-Deci eu cred ca mi-am respectat foarte bine atributiile de serviciu. Dumneavoastra stiti exact ce vreti sa stiti, mai mult de atat nu am ce sa va raspund.
-Nu inteleg ce inseamna negociere atunci.
-Asta intrebati legiutorul. Acesta este pretul cu care s-a scos pe site-ul RA-APPS
Cuvantul negociere a disparut si din scrisoarea trimisa cumparatorului, unde i se spune:"Va invitam in 15 zile sa semnati Procesul verbal de vanzare-cumparare."
Totusi, in lege este precizat negru pe alb ca ofertantul urmeaza: "Sa semneze Procesul verbal de negociere".
Cu alte cuvinte, procedura de negociere directa se face fara negociere, iar pretul casei e dictat de RAAPPS. Legea spune ca nu se poate cobori sub valoarea de inventar, cifra care este secreta.
-Care este valoarea de inventar?
-Nu stiu la acest imobil.
-Dar cum il pot afla?
-Dar nu va ajuta cu nimic.
-E un secret?
-Dar nu este in atributiile mele
Aceasta metoda de negociere sau mai degraba lipsa ei, ar putea fi o explicatie pentru faptul ca Regia Protocolului de Stat nu reuseste sa vanda nimic. Din zecile de case scoase la vanzare regia a dat numai 4 prin negociere.