CAMERA ASCUNSA. Mafia retrocedarilor te lasa cu jumatate din ce-i al tau. Cum lucreaza "caracatita"

Ultima actualizare: 31-10-2012 00:37

Au plecat ai nostri, au venit ai nostri. Au tot dreptul sa gandeasca asa toti romanii lasati de comunisti fara case sau terenuri. Dupa ani de asteptare si procese umilitoare pentru despagubiri, acum o adevarata mafie face regulile in sistem.

Vorbim de asa-zisii samsari care cumpara dosarele de restituire a bunurilor confiscate. Le platesc pe loc tuturor celor care s-au imbolnavit de atata asteptare doar jumatate din suma meritata. Si reusesc sa recupereze banii de la stat mult mai repede, pentru ca, desigur, caracatita lucreaza.

Doar ce am pasit in curtea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor si suntem asaltati de oferte: primim pe loc jumatate din banii ceruti de la stat. Propunerile vin de la samsarii de dosare, niste intermediari care cunosc sistemul, dar si cativa investitori, adica persoane cu relatii sus puse si bani.

Cel mai mare interes este pentru dosarele care prevad despagubirea romanilor care si-au abandonat proprietatile in Basarabia si Bulgaria.

Ne trebuie dosarul de la prefectura. Cum grabim procesul, ne spune chiar samsarul.

"-Cat dureaza la prefectura?
-Daca dai spaga si intr-o luna. Zi ca dai 5.000 de euro. Sa ramai cu 50.000(de euro) in mana sa zici bodaproste.
"

Daca nu dai, nu primesti. Anul trecut chiar vicepresedintele ANRP a fost incatusat. Pentru "grabirea procedurii", Remus Baciu a cerut aproape o jumatate de milion de euro.

"-Se facea treaba cand era Baciu. Dar el nu se baga la 5, 10, 200.000 de euro.
-Dar la cat?
-Pentru 30%
.", sustine samsarul.

Anuntat de reporterii ProTV ca a fost filmat cu o camera ascunsa, intermediarul de dosare a evitat sa precizeze cine este investitorul pentru care lucreaza.

"Este un om cu bani care investeste in aceste dosare", a declarat acesta.

Din cele 3 miliarde de euro platite de stat pana acum, milioane bune au intrat in buzunarele binevoitorilor, in timp ce peste 130.000 dintre fostii proprietari au fost lasati cu ochii in soare.

Din raportul Ministerului de Finante reiese ca regula primului venit, primului servit nu a functionat niciodata aici. In timp ce unii asteapta 10 ani sa fie despagubiti, altii au dat spaga pentru ca dosarele lor sa fie acceptate cu prioritate.

Pentru distrugerea mafiei din interior, la conducerea ANRP a fost adus un procuror de la DIICOT, care sustine ca aceste practici sunt acum de domeniul trecutului.

Oricum, in ultima sedinta de guvern plata despagubirilor a fost a amanata cu sase luni. Iar ultimul raport de audit arata ca 80% dintre dosare nu aveau certificat de mostenitor, iar certificatele medicale prezentate nu erau utilizate corespunzator.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO