Calin Popescu Tariceanu, audiat la DNA, in dosarul retrocedarilor. Ce a declarat la iesirea din sediul procurorilor

05-08-2016 09:28


Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat vineri la Instanta Suprema, la primul termen de judecata din dosarul retrocedarilor.

Fostul premier si actualul presedinte al Senatului este acuzat de procurorii DNA de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, in dosarul in care sunt inculpati mai multi oameni de afaceri, dar si Printul Paul.

"Nu o sa fac nicio declaratie, nu sunt adeptul justitiei facute in strada si la televizor", sunt singurele cuvinte adresate de seful senatului jurnalistilor, inainte sa plece in tromba. "Vizita" la Inalta curte de casatie si justitie, unde a fost citat joi dimineata a fost una fulger.

Tariceanu a stat in sediul instantei supreme doar 15 minute dupa ce sedinta s-a amanat pentru septembrie. Atunci inculpatii pot contesta probele din dosar inaintea judecatii efective. Adica probele pe baza carora procurorii DNA si-au formulat acuzarea. Tariceanu e acuzat ca in calitate de martor ar fi mintit cand a spus ca nu stia despre retrocedarea fermei regale Baneasa si a padurii Fundul Sacului din Snagov. Aceste tranzactii ar fi prejudiciat statul roman cu peste 145 de milioane de euro.

In acest dosar au fost trimisi de curand in judecata Remus Truica, printul Paul dar si multi oameni de afaceri influenti.

Calin Popescu Tariceanu nu a dorit sa comenteze nici cazul finului sau, Bogdan Olteanu, aflat in arest la domiciliu. Fostul viceguvernator BNR este acuzat ca, in 2008, pe cand era sef al camerei deputatilor, ar fi primit 2 milioane de euro de la Sorin Ovidiu Vantu, conform denuntului pe care omul de afaceri l-ar fi facut in fata anchetatorilor. Jumatate din bani ar fi trebuit sa ajunga la Tariceanu, pe acea vreme premier, - pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Singurele mentiuni facute de politician au fost pe Facebook, unde a scris ca totul este o inscenare si ca in toata activitatea sa nu a existat nicio fapta de coruptie.

 

Calin Popecu Tariceanu, acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului in dosarul retrocedarilor

Politicanul a venit grabit, nu a suflat nicio vorba in fata presei. Stim ca a fost citat in primul termen in dosarul trimis in judecata de DNA in urma cu o luna, in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

In acest prim termen, vorbim de camera preliminara, adica acel moment in care inculpatii pot ridica exceptii in fata judecatorilor sau pot cere sa se scoata anumite probe din dosar.

E putin probabil ca Tariceanu sa ofere o declaratie in fata presei la iesire. In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Remus Truica si Printul Paul al Romaniei, acuzati ca au pus mana in mod ilegal pe unele suprafete din Padurea Snagov si Ferma Baneasa, unde procurorii DNA sustin ca prejudiciul se ridica la suma de 145 de milioane de EURO.

Ar fi fost interesant sa vedem reactii si in celalalt dosar scandalos. Numele politicianului a fost invocat si de Sorin Ovidiu Vantu, in fata procurorilor DNA. El le-a spus anchetatorilor ca ar fi primit in urma cu 8 ani 1 milion de EURO ca sa-l numeasca pe jurnalistul Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei.

Reactia lui Tariceanu a venit pe Facebook, unde politicianul a scris ca in toata cariera lui nu a comis niciun fel de act de coruptie.

Termenul de vineri s-a amanat, iar Tariceanu nu a vrut sa faca alte comentarii nici in celalat dosar.

VIDEO PROTVPLUS.RO