Câinii fără stăpân care ajung în adăposturile publice ar putea avea o nouă șansă la viață. Despre ce este vorba
Câinii maidanezi ajunși în adăposturile publice ar putea avea o nouă șansă la viață, chiar dacă nu sunt adoptați. Autorităzile locale nu vor mai avea voie să îi eutanasieze decât pe cei agresivi ori foarte bolnavi.
Restul trebuie sterilizați, vaccinați și îngrijiți. Câinii care pot fi adoptați vor apărea pe rețelele de socializare în speranța că-și vor găsi stăpâni cât mai repede.
În comuna Albota, din Argeș, sunt peste 2000 de câini. Primarul spune că nici nu mai ține pasul cu patrupedele care se înmulțesc necontrolat și care ajung abadonate pe câmpuri sau chiar în fața primăriei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ion Dumitru, primar Albota: „Dacă te duci la el și îi spui dom'le hai să-ți sterilizăm cățeaua. Altă treabă n-ai? Mă găsiși pe mine? Și pleci, cum zice românul, cu coada între picioare”.
O doamnă, de pildă, are două patrupede și niciuna castrată.
Localnică: „Pentru că eu nu vreau să sterilizez animalul, să-l chinui. Am mai sterilizat unul și nu mai era rău, nu mai era bun de nimic”.
Astfel, multe patrupede ajung în adăposturile, unde primăria ar trebui să-i gestioneze. Ca să facă loc altora, după 14 zile, câinii pot fi eutanasiați.
Adrian Giurgiu, deputat USR: „Ori asta nu e deloc uman, eutaniasierea ar trebui să fie ultima. Sunt foarte puține adăposturi în țară în care se eutanasiază. Peste 80% din toți câinii, eutanasiați”.
Ce fac autoritățile din București
În București și în Ilfov, autoritățile au început deja să dezvolte un sistem de promovare a adopțiilor, astfel încât să nu mai ajungă la eutanasie.
Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Să luăm viața unui animal sănătos după 14 zile? Este inacceptabil așa ceva. Putem să organizăm târguri de adopții cu costuri foarte reduse. Poți să faci promovare fără niciun ban”.
Turistă din Olanda: „M-am întors după 12 ani în România și am văzut foarte mulți câini abandonați pe stradă și atunci m-am decis să adopt și eu”.
Vă salut din nou! Mulţi mă cunoaşteţi deja. Sunt eu, Norocel! Am 3 ani și, din păcate, jumătate din viaţă mi-am petrecut-o aici. Așa arată postarea lui Norocel pe care l-am întâlnit și noi la centrul de adopțîi ASPA Bragadiru. Proaspăt tuns și cu mult chef de joaca își aștepta viitorul stăpân. De acum înainte toate adăposturile publice vor fi obligate să promoveze câinii Abandonați pe paginile de socializare.
Noua obligație a autorităților apare într-un proiect de lege avizat favorabil, marți, în Comisia de Agricultură din Senat. Același act normativ elimină și cele 14 zile după care un câine din adăpost poate fi eutanasiat. Doar cei agresivi, puternic accidentați sau care suferă de boli incurabile vor putea sacrificați. Legea trebuie, însă votată și de deputați, camera decizională.