Cadeții Academiei Navale au depus jurământul de credință: E un job stabil!
Momente emoţionante, marți dimineaţă, la Academia Năvală din Constanţa, unde peste 100 de studenţi au depus jurământul de credinţă pentru patrie.
Siguri pe ei, tinerii cadeţi au păşit curajoşi în viaţa de ostaş, sub privirile emoționante ale părinţilor şi bunicilor. Vor să devină marinari şi, după cei patru ani de şcoală, să lucreze pe nave de război din flota ţării noastre sau din cadrul NATO.
Cu fruntea sus, tinerii cadeţi şi-au rostit pe rând numele şi apoi au jurat credinţă patriei. Cu lacrimi în ochi, rudele au urmărit ceremonia de la distanţă şi nu au ratat nici un moment.
Mămică: „Este o zi foarte importantă pentru copiii noştri şi pentru noi toţi.”
O altă mămică: „Este primul ofiţer din familie, suntem foarte mândri. Și-a dorit de mic copil şi noi l-am sprijinit.”
Tinerii recunosc că stabilitatea locului de muncă i-a făcut să aleagă haina militară. Aurelia, de exemplu s-a hotărât să urmeze cursurile Academiei Navale după ce a lucrat câţiva ani că soldat profesionist.
Aurelia Dumitrache, studentă: „Este un job sigur. Da, e foarte sigur. Eu am fost soldat gradat profesionist şi am vrut să mă specializez mai mult pe acest domeniu şi, de aceea, am ales să merg la şcoală de maiştri.”
Un ofiţer începător în marina militară câştigă până în 2.500 de lei, însă dacă prinde un loc de muncă în strainanate, în cadrul NATO, de exemplu, salariul poate ajunge la câteva mii de euro.
Răzvan Nicolae: „Avem siguranţa că e un job stabil. Nu te dă nimeni afară, atât timp cât te prezinţi. Este un pic mai bine ca în civilie.”
Numărul tinerilor care aleg cariera militară creşte de la an la an.
Octavian Tărăbuţă, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân: „Dacă acum doi ani, cifra de şcolarizare era de 30 - 40 de studenţi, anul acesta am avut 119 canditati, dintre care 70 au reuşit să umple locurile disponibile.”
Pe lângă cursurile teroretice, tinerii cadeţi vor învăţa, în călătorii pe mare, ce înseamnă să fii marinar.