Ședință CSM: Decizii în cazul procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga
Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) ia în discuţie, în şedinţa de miercuri, cererile a 45 de magistraţi de a se pensiona, solicitarea a doi judecători de reîncadrare pe funcţii pentru a cumula pensia cu salariul.
Printre cereri se numără raportul privind auditul făcut la Inspecţia Judiciară de către o firmă de profil, precum şi contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.
Pe ordinea de zi a plenului CSM, care se va întruni miercuri în şedinţă după o vacanţă de aproximativ două luni, se află cererile de pensionare a 45 de magistraţi.
Printre cei care 45 de magistraţi care solicită pensionarea se numără judecătorul Emanuel Albu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cel care a decis definitiv, în 2011, că omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul "Felix”, precum şi judecătoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timişoara, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Cătălin Predoiu, dar şi un procuror de la DNA şi un altul de la DIICOT.
Alţi doi judecători, de la Curtea de Apel Braşov şi de la Judecătoria Carei, cer reîncadrarea pe funcţii după ce s-au pensionat, cu intenţia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practică criticată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în ultima conferinţă de presă privind modificările legilor justiţiei.
Tot miercuri, plenul CSM va discuta despre necesitatea închirierii unui spaţiu, dar va vota şi concluzile auditului făcut la Inspecţia Judiciară în 2016 de către o firmă de profil.
În aceeaşi şedinţa, plenul CSM va lua în discuţie şi propunerea direcţiei de specialitate privind contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Iorga faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM, care a decis încetarea activităţii celor doi în cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii soluţionează contestaţiile formulate de judecători şi procurori împotriva hotărârilor pronunţate de secţiile CSM, cu excepţia celor date în materie disciplinară. În 4 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.